Vintermer

Vinvärlden innehåller många olika termer och låneord, vi har tagit fram en lista som förklarar dem enkelt för dig. Varsågod!

Alla vintermer på Vinologik

Vi fyller regelbundet på med nya ord.

Alte Reben

Tyska för "gamla vinstockar". Finns inget krav på exakt ålder utan är en indikation. Anses av vissa "bättre" då äldre rankor generellt kan leverera mindre men bättre frukt samt har djupare rotsystem, detta är dock ingen absolut sanning.

Likvärdigt med "vieilles vignes" på franska eller "viñas viejas" på spanska.

Amfora

Lerkrus för jäsning och/eller lagring av vin.

Kallas tinaja i Spanien och qvevri i Georgien.

b.A

Förkortning för tyska "besonder anbaugebiete", direktöversatt till “särskilda odlingsområden”. Används inom tillverkningen av tyskt mousserande vin, sekt, för att visa att vinet kommer ifrån en av de 13 kvalitésvinregioner som finns i landet, så som exempelvis Mosel eller Rheingau.

Battonage

Franskt ord som innebär att man regelbundet rör om döda jästceller i vinets lagringsbehållare. Jästen hade annars samlats i botten men vinmakaren väljer i detta fall att röra om det för att få ökad karaktär och textur.

Bentonit

Bentonitlera används som ett klarningsmedel i vin och används för att ta bort grumligheter.

Blanc de Blanc

Betyder “vitt från vitt” och innebär att vinet bara är gjort på gröna druvor så som till exempel chardonnay.

Blanc de Noir

Betyder “vitt från mörkt” och innebär att vinet bara är gjort på blå druvor så som till exempel pinot noir.

Botrytis cinerea

Svampangreep på druvorna som angriper skalen. Resultatet blir att vattnet i druvorna släpps ut vilket i sin tur resulterar i att druvan skrumpnar ihop men har kvar dess innehåll av socker. Druvan tappar alltså vätska och blir på så sätt mer koncentrerad. Fördelaktigt om man vill göra söta viner.

Bourdeauxblend

Blandning av druvor i den klassiska franska regionen Bordeaux där cabernet sauvignon blandas med framför allt merlot, cabernet franc, malbec och petit verdot.

Brut

Indikerar att sockernivån i ett mousserande vin ligger på 0-12 g/L.

Brut nature/Zero Dosage

Indikerar att sockernivån i ett mousserande vin ligger på 0-3 g/L och att det inte är något tillsatt socker. Den torraste kategorin av mousserande viner.

"Nature" här syftar till att sockret som finns i vinet är naturligt, det vill säga inte tillsatt.

Cuvée

Franska för "blandning" och innebär i praktiken att det kan till exempel vara en blandning av flera druvor eller vingårdslägen.

Demi-Sec/Semi-Seco/Medium dry/Halbtrocken

Indikerar att sockernivån i ett mousserande vin ligger på 32-50 g/L.

Deutscher Sekt

Term som används inom tillverkningen av tyskt mousserande vin som indikerar att vinet är gjort på druvor från Tyskland.

Dosage

Dosage är en blandning av socker och samma vin som finns i flaskan och tillsätts innan korken sätts i. Man gör detta för att balansera ut vinet och nå önskad nivå av sötma. Exakt hur mycket socker man tillsätter varierar beroende på hur sött man vill att slutresultatet ska bli.

Kan även kallas liqueur d'expedition.

Doux/Dulce/Sweet

Indikerar att sockernivån i ett mousserande vin ligger på 50+ g/L.

Estufagem

Uppvärmningsprocess av madeira.

Innebär helt enkelt att vinet hettas upp under en längre tid. Resulterar i en nötig karaktär till vinet.

Extra Brut

Indikerar att sockernivån i ett mousserande vin ligger på 0-6 g/L.

Extra-Sec/Extra-Dry

Indikerar att sockernivån i ett mousserande vin ligger på 12-17 g/L.

Feinherb

Tyskt uttryck för att indikera att ett vin är halvtorrt. Liknande betydelse som termen halbtrocken.

Flor

Jästtäcke som skapas ovanpå vinet vid tillverkning av sherry.

När vinet har slutfört sin alkoholjäsning så filtreras det och tappas upp på tankar eller ekfat. Tricket här att faten inte fylls hela vägen upp, man sparar alltså lite plats i behållaren. Resultatet blir att det skapas ett tunt jästtäcke ovanpå vinet, som då alltså kallas för flor. 

Galets

Stora stenar i vingårdarna i Châteauneuf-du-Pape som täcker marken.

Under dagen alstrar dess solens värme och håller vinstockarna varma om nätterna vilket hjälper druvorna att mogna. Nätter kan generellt sett vara svala här på grund av den så kallad mistralvinden.

Gamla världen

Refererar till viner som är tillverkade i Europa.

Halbtrocken

Tyskt uttryck för att indikera att ett vin är halvtorrt. Liknande betydelse som termen feinherb.

Lagares

Stenkar som används vid traditionell tillverkning av portvin.

Maceration

Process där druvmusten (saften man får när man pressar druvorna) ligger kvar med druvskalen under en viss tid för att dra ur färg, tanniner och smakämnen.

Macération carbonique

Tillverkningsmetod där man lägger man okrossade druvor i en lufttät tank med koldioxid. Då startar en kemisk process som gör att druvorna börjar jäsa ifrån tills de spricker och musten rinner ut. Eftersom vi inte pressar någonting här får vi generellt mindre tanniner.

Macération carbonique är vanligt i området Beaujolais i Frankrike, men används även på andra ställen.

Kallas också kolsyrejäsning.

Malolaktisk jäsning

Omvandling av äppelsyra till mjöksyra. Används för att göra vinet rundare och mjukare. Kan även kallas malolaktisk omvandling eller "mallo" på vinslang.

Méthode Cap Classique

Sydafrikanska namnet på den traditionella metoden för att tillverka mousserande vin som innebär att vinet jäst en andra gång på flaska.

Millésime

Årgång på franska, termen förekommer bland annat på mousserande viner.

Multi-vintage

Mousserande vin som är en blandning av flera årgångar, alltså druvor som är skördade olika år.

Kan även kallas Non-vintage, NV.

Non-vintage

Term som indikerar att vinet är årgångslöst och istället är en blandning av druvor från flera olika årgångar. Vanligt inom bland annat mousserande vin.

Nya världen

Refererar till viner som är tillverkade utanför Europa.

Passitometoden

Passito är en italiensk tillverkningsmetod.

Det är både namnet på metoden och sedan på själva vinet som har tillverkas enligt metoden. Metoden innebär att man efter skörd torkar druvorna för att få ett mer koncentrerat resultat.

Pet-nat (Pétillant Naturel)

Tillverkningsmetod för mousserande vin. Pet-nat-metoden går ut på att vinet buteljeras innan jästen gjort om allt socker till alkohol, vilket betyder att jäsningen fortsätter i flaskan och skapar koldioxid = de härliga bubblorna. Vinerna är ofta lite mindre söta och trycket i flaskan är lägre jämfört med de flesta andra mousserande viner. Dessutom så kan vinet ofta vara ofiltrerat, vilket gör det grumligt och fräckt. 

Sec/Secco/Dry/Trocken

Indikerar att sockernivån i ett mousserande vin ligger på 17-32 g/L.

Sekt

Med sekt avses en tysk eller österrikisk variant av mousserande vin. Sekt kan göras antingen med traditionella metoden eller genom tillverkning på tankar.

Sherrytriangeln

Samlingsnamn för städerna Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda och El Puerto Santa Maria. Drar man ett streck mellan dessa tre städer på en karta får man en triangel och detta brukar ofta benämnas som just "sherrytriangeln".

Single-varietal

Begrepp som innebär att vinet är gjort på en enda druva, det är alltså inte en blandning av flera.

Solera

Lagringsssystem för sherry. 

Lite förenklat så går det ut på att viner från olika årgångar blandas med varandra utifrån ett förutbestämt mönster. Tänk dig flera stora ektunnor som ligger i rader ovanpå varandra. Den tunna som innehåller det äldsta vinet är från den man tappar på flaska. Då man tar ut vin så fyller man även på med nytt vin från de nyare faten. På så sätt blandas viner av olika årgångar.

Tankmetoden

Tillverkningsmetod för mousserande vin.

Tankmetoden är, sett till volym, den vanligaste metoden att skapa mousserande vin på. Det är billigare, snabbare och mindre tidskrävande än den traditionella metoden. Metoden går ut på att man fyller en stor behållare med sitt basvin och tillsätter sedan socker och ny jäst. Man låter alltså den andra jäsningen ske i stora behållare istället för i flaskor.

Också kallat charmat eller cuve close.

Tanniner

Tanniner - eller garvsyra som det också heter, sitter i druvans skal, stjälkar och kärnor och ger en sträv och kärv känsla i munnen. Förekommer framför allt i röda viner.

Traditionella metoden

Tillverkningsmetod för mousserande vin som innebär att vinet har genomgått en andra jäsning.

Metoden innebär att man först gör ett vanligt vin, detta brukar man kalla för basvin. Det är efter detta som den andra jäsningen kommer in. Här ger man basvinet, det stilla vinet, lite socker och lite mer jäst. Det gör att det börjar jäsa igen, fast nu sker det inuti flaskan som försluts. Det är därifrån bubblorna blir till - från att vinet jäser inuti flaskan. Kolsyran som skapas har ingenstans att ta vägen, och blir en del av vinet i flaskan. 

Vieilles vignes

Franska för "gamla vinstockar". Finns inget krav på exakt ålder utan är en indikation. Anses av vissa "bättre" då äldre rankor generellt kan leverera mindre men bättre frukt samt har djupare rotsystem, detta är dock ingen absolut sanning.

Likvärdigt med "viñas viejas" på spanska eller "alte reben" på tyska.

Viñas viejas

Spanska för "gamla vinstockar". Finns inget krav på exakt ålder utan är en indikation. Anses av vissa "bättre" då äldre rankor generellt kan leverera mindre men bättre frukt samt har djupare rotsystem, detta är dock ingen absolut sanning.

Likvärdigt med "vieilles vignes" på franska eller "alte reben" på tyska.

Vintage

Årgång på engelska, indikerar att druvorna till vinet är skördade ett specifikt år.