Kursinnehåll
Fakta
Typ: Grön druva
Odlas i: De flesta länder eftersom den är välkänd, lättodlad och ger relativt stora skördar.
Typiska regioner: Bourgogne och Champagne i Frankrike. Stellenbosch / Hemel-en-Aarde i Sydafrika samt Kalifornien i USA.
Karaktär: Kommer i flera stilar, allt från feta, tunga och ekfatslagrade till lätta, friska och fruktiga. I varmare klimat finns generellt mer tropiska frukter medan kallare klimat kan ge gröna äpplen och citrus. Druvan är väldigt anpassningsbar och är i sig relativt neutral, den anpassar sig lätt efter klimatet.
En populär druva som anpassar sig
Chardonnay behöver nästan ingen introduktion eftersom det är en druva som de flesta har hört talas om då den är mycket populär. Varför är den så populär, då? Jo, den är lättodlad, har enkelt för att anpassa sig till klimatet och är väldigt anpassningsbar så den svarar väl på olika vinmakningstekniker. Det går fint att göra både tunga kraftiga viner på chardonnay men även lätta, friska och fruktiga. Sedan ska vi säga att chardonnay numera som druva har ett så starkt varumärke i sig själv att många väljer druvan för att de vet att den är lätt att marknadsföra, helt enkelt på grund av igenkänningen.
Fet eller fräsch? Hate it or love it?
Även om vi är många som vurmar för chardonnay finns det en hel del som inte gillar druvan. Det är väldigt intressant eftersom det i grund och botten är en hyfsat neutral druva som har lätt att anpassa sig. Missnöjet kan dock till delvis grunda sig i druvans framfart och hur den har hanteras. Låt oss förklara:
Druvans popularitet och starka framväxt slog nämligen till viss del tillbaka mot den och akronymen ABC - ‘Anything But Chardonnay’ myntades då man hade tröttnat på druvan och vinmakningstekniker tog över vilket resulterade i en hel del för feta, krämiga och kralliga viner. Man tappade helt enkelt bort balansen i det hela, vilket framför allt skedde i USA men även i andra delar av världen.
Denna populära kraftiga stil av chardonnay har relativt lite med själva druvan att göra då den i sig är tämligen neutral. Istället är det vinmakningstekniker så som battonage, malolaktisk jäsning och lagring på nya amerikanska ekfat som var receptet. Många förknippade automatiskt druvan med teknikerna och gillade då helt enkelt inte viner på “chardonnay”. Jag har själv arbetat som sommelier och har personligen hört detta ett flertal gånger av gäster, och jag förstår dom.
“Denna populära kraftiga stil av chardonnay har relativt lite med själva druvan att göra då den i sig är tämligen neutral.”
Det vi ska tänka på är dock att chardonnay är en riktig social kameleont som passar in i många kretsar och det går även att göra friska och fruktiga viner av druvan. Tittar vi till exempel på regionen Chablis i Bourgogne är klimatet svalt och här används i många fall ståltankar som bibehåller fräschören på ett utmärkt sätt. Det finns med andra ord ett brett spektrum av viner på druvan och det är viktigt att ha förståelse för hur teknikerna påverkar resultatet.
Vi ska dock säga att chardonnay som druva mår fantastiskt bra av fatlagring också! Tittar vi till exempel på många andra delar av Bourgogne så som Puligny-Montrachet och Meursault görs här fylliga viner med sina karakteristiska rostade fataromer. Här finns även den balans mellan fräschör och fyllighet som är så viktig för högkvalitativa viner.
Så se till att uppleva alla dess olika former och att uppleva viner av högre kvalité. Chardonnay kommer i alla, verkligen alla, prisklasser och de tål att jämföras!
Ägarna bakom den fantastiska vinbaren Nobel Rot i London uttrycker det hela perfekt:
"Many people claim they “don't like Chardonnay”, but at Noble Rot we think that's a bit like saying you don't like chicken based on KFC, or disliking all music because of Robbie Williams. Sure, Chardonnay is routinely violated by all manner of unscrupulous 'winemakers', but in the hands of Burgundy's leading vignerons it's transformed into wines of incomparable beauty."
Mat som passar till chardonnay
För lättare friska viner gjorda på chardonnay som till exempel viner från Chablis så passar det utmärkt med skaldjur, så som till exempel ostron, pilgrimsmusslor och räkor. Även mindre fet fisk så som torsk eller en pasta som inte är allt för krämig.
Är det en tyngre och ekfatslagrad chardonnay så kan man gå på fetare såser och fetare fisk, så som exempelvis lax. Även kycklingrätter, krämiga pastarätter så som risotto eller liknande fungerat fint där fylligheten och den ökade kraften i vinet klarar av tyngre rätter med inslag av smör eller grädde.
Vilka glas ska man ha till chardonnay?
Vid kraftigare ekfatslagrade viner på chardonnay som har en fylligare rundare kropp så rekommenderar vi en lägre och istället bredare kupa med en stor öppen som låter doften och smaken komma fram. Vinet mår bra av luft som låter det blomma ut glaset.
För lättare, ofta ståltankslagrade viner på chardonnay går det naturligtvis att använda samma glas men det är mindre viktigt anser vi då vinet inte är i lika stort behov av luft som en tyngre variant. Här går en mindre öppning bra och man kan använda samma glas som man har till exempelvis riesling, alltså vad man mer tänker som ett traditionellt vitvinsglas.
Av Christian Ragnarsson