Kursinnehåll
Fakta
Typ: Blå druva
Odlas i: I nästan hela vinvärlden
Typiska regioner: Bordeaux (Frankrike), Napa Valley (USA), Stellenbosch (Sydafrika) och Mendoza (Argentina)
Karaktär: Fylliga, sträva viner med medel till hög syra och mörkfruktig karaktär så som svarta vinbär, plommon, grön paprika och visst inslag av örter.
Smeknamn: Cab Sauv
Populär och omtyckt
Cabernet sauvignon är en av vinvärldens absolut populäraste druvor och till skillnad från exempelvis pinot noir är den ganska tuff och tålig mot sjukdomar. Den anpassar sig lätt efter klimatet vilket har gjort att den finns att hitta i nästan alla länder som gör vin.
Till sin karaktär har har druvan tjockt skal som ger möjlighet till sträva viner, kroppen är ofta fyllig med medel till hög syra som balanserar och tonerna åt det mörka hållet med svarta vinbär, plommon, mörka körsbär samt paprika med en viss örtighet och inslag av cederträ.
Blandas gärna, men klarar sig själv
Druvan klarar sig bra själv men passar finfint för att blandas med andra druvor där den bidrar med färg och kraft, både i form av fyllighet och strävhet. I druvans hemtrakter, regionen Bordeaux i sydvästra Frankrike, blandas den i vad som brukar kallas Bordeauxblandningar, där druvor såsom merlot, cabernet franc, malbec och petit verdot blandas med cabernet sauvignon för att komplettera varandra och skapa en förhöjd helhet. Att cabernet sauvignon blandas sker även på andra ställen i världen så som exempelvis i Toscana i Italien, Stellenbosch i Sydafrika och i vissa delar av USA.
“Druvan klarar sig bra själv men passar finfint för att blandas med andra druvor där den bidrar med färg och kraft, både i form av fyllighet och strävhet.”
I lite varmare klimat blir viner på cabernet sauvignon mjukare och fungerar bättre som så kallat “single-varietal” vin, alltså ett vin som bara är gjort på en druva. Detta gäller speciellt för till exempel USA, Australien och Argentina. Här har framför allt Napa Valley, på den amerikanska västkusten, stuckit ut som en prominent aktör.
Mat som passar till cabernet sauvignon
Viner på cabernet sauvignon är relativt kraftiga och därför är det föga förvånande att det matchar med kraftigare rätter. Det sitter perfekt till grillat och kött, så som ryggbiff eller entrecote. Även pepparbiff är ett bra alternativ där kryddheten möts.
Vad som är viktigt att tänka på är att maten inte får vara för elegant, för då kan det riskera att försvinna mot vinet som kan ta över med sin kraft och fruktighet. Ett alternativ utöver kött är fetare, gräddiga pastarätter, rejälare grytor och gratänger där det finns fett och krämighet som kan ta emot vinets strävhet och syra.
Vilka glas ska man ha till cabernet sauvignon?
Vi rekommenderar ett glas som har en stor, hög kupa med en rejälare öppning. Kupan hjälper till att ge vinet luft och förhöjer fruktigheten, samtidigt som vi lyckas mildra strävheten en aning och ge det en mer rundare och fylligare smak.
Det finns specifika glas för just cabernet sauvignon man kan köpa och de kallas ofta för Bordeauxglas.
Av Christian Ragnarsson