Kursinnehåll
Tänk på!
I den här lektionen så kommer vi att testa viner. Du får gärna läsa igenom allt så du känner dig bekväm innan du bestämmer dig för vad du ska köpa. Vid alla viner finns artikelnummer och länkar till Systembolaget så du lätt kan skapa din egna inköpslista när du känner dig redo.
Och du, bjud in några vänner och testa gärna tillsammans!
Nu har vi fått lite koll på några grundbegrepp inom vin. Vi vet till exempel varför rött vin blir rött, hur man gör rosé och så har vi börjat snacka lite om begrepp som tanniner och syra. Kul, en väldigt bra start! Nu ska vi dock sätta igång med att det roligaste av allt, nämligen att dricka och smaka viner. Det går inte att bara läsa sig till vin, man måste få testa och uppleva det själv.
Som en introduktion så tänker jag föreslå fyra olika viner i olika stilar varav två är röda och två vita. Jag har med flit valt ut viner som är ganska olika, allt för att det ska bli enkelt att känna skillnad och förstå det vi har pratat om tidigare. Alla vinerna finns i Systembolagets fasta sortiment och bör vara relativt enkla att få tag på.
Antingen gör du så att du köper alla fyra vinerna samtidigt och testar de ihop med några vänner. Eller så delar du upp det hela och testar de vita och röda separat. Du gör som du vill!
Hur provar man vinner då? Jo, det hela är väldigt enkelt om man vill att det ska vara enkelt. Och vi vill att det ska vara enkelt.
Häll upp alla vinerna i egna vinglas. Gå igenom de tillsammans eller för dig själv. Börjar med att titta på färgen och hur intensiv den färgen är. Är den lätt grönt eller är den ordentligt gyllene?
Sen kör vi ner näsan ordentligt och doftar. Swirla runt glaset lite som ett proffs och ta en till sniff. Vad hittar vi? Kom ihåg tipset att fundera i färger. Är det grönt så kanske vi kan associera till gröna äpplen - är det mer gult/orange så kanske aprikoser passar bättre?
Till slut, så tar vi en klunk och kör runt det i munnen. Fundera på sötma, syra, kropp, smaker, hur intensiva smakerna är samt tanniner för de röda vinerna. Är syran låg eller hög? Känns vinet lite strävt eller mycket strävt i form av tanniner? Ifall du vill så kan du hoppa tillbaka och snabbt läsa igenom föregående kapitel igen som en liten repetition för dig själv.
Jag vet att det är svårt att uttrycka sig när man är ny med att prova vin. Försök så gott du kan, det här är en safe-zone som är till för att öva. Du fixar det här.
Vita viner
#1. Georg Breuer Riesling Sauvage 2021 - Artikelnummer 5899 - 149 KR
Som vårt första vita vin kör vi en syrabomb från Tyskland. 750 milliliter fräschhet gjort på en druva som heter Riesling av producenten Georg Breuer. Jag har valt ut det här vinet som ett exempel på ett vin som har en riktigt hög syra, du kommer känna hur det verkligen vattnas och läskas i munnen efter varje klunk du tar. Typ bita i citron varning. Det finns en fin grön fruktighet här, syrliga gröna äpplen tillsammans med lite omogen limefrukt.
Riesling Sauvage
Georg Breuer, 2021
Tyskland, Rheingau
149 kr - Lättare glasflaska 750 ml
#2. Chateau Ste Michelle Chardonnay 2020 - Artikelnummer 6447 - 139 KR
Vårt andra vin blir istället en fyllig och smakrik historia från USAs västkust gjort på druvan Chardonnay. Till skillnad från vårt första vin har det här vinet mycket mer kraft i form av fyllighet som gör det väldigt intressant att jämföra mot vårt första. Det finns gott som syra här med som piggar upp och ger energi men det är för fylligheten som vinet får vara med. Här hittar vi lite gulare och mer solmogen frukt med nästan lite tropisk karaktär, visst finns det lite mango och sötsur ananas?
Jag vill bara lägga in en lite asterix om druvan Chardonnay som detta vin består av. Viner på druvan är inte alltid så här fylliga och generösa. Det är snarare hur man har valt att göra vinet som ger det resultatet i det här fallet. Så, förknippa inte alltid Chardonnay med den här stilen. I senare kurser kommer vi prata mer om vinmakning och hur det påverkar slutprodukten. Jag måste lägga in det här annars förstör jag Chardonnay för dig.
Så, sammanfattningsvis för våra vita viner. Vi har en Tysk riesling som får exemplifiera syra och en amerikansk Chardonnay som får spelar quarterback och vara kraftig och fyllig.
Testa båda vinerna. Det jag vill att du framför allt tar med dig är skillnaden i syra och fyllighet mellan vinerna. #1, vår riesling är lätt och frisk med en hög bitade syra jämfört med #2. #2, vår Chardonnay har en bra syra men det finns en rundhet, en fyllighet och den kräver mer plats än vårt första vin.
Om du sen också lyckas fundera på sötma, smaker och liknande så får du en guldstjärna.
Röda viner
#1. Bourgogne Rouge Pinot Noir Labouré-Roi 2021 - Artikelnummer 5475 - 139 KR
I glaset har vi ett rött vin gjort på druvan Pinot Noir från ett område som heter Bourgogne och ligger i Frankrike.
Det här vinet snällt och ganska mjukt, det vill säga det finns inte så mycket tanniner och strävheten som kommer med dom. Liten strävhet finns det såklart relativt lite om man jämför med vårt andra vin. Vinet är relativt lätt, det är inte speciellt fylligt utan det är istället syran som är i centrum. Vi hittar lite fina röda frukter såsom hallon, körsbär och örter.
Bourgogne Rouge Pinot Noir
Labouré-Roi, 2021
Frankrike, Bourgogne
139 kr - Lättare glasflaska 750 ml
Servera gärna det här vinet lite kallare så blir skillnaden ännu tydligare. Gärna runt 14 till 16 grader. (Låt det ligga en 30-40 minuter i kylen)
#2. Bodegas Aster Ribera 1 One 2020 - Artikelnummer 3027 - 119 KR
För vårt andra vin hoppar vi längre söderut och hamnar istället i grannlandet Spanien. Gjort på en druva som heter Tempranillo får det här vinet vara ett exempel på motsatsen till vårt första. Det här är mycket kraftigare i form av fyllighet och har en mer påtaglig strävhet genom sina tanniner. Här är smaken mycket kraftigare och mörkare, istället för de fina röda bären som vi hittade i vårt första röda vin har vi nu istället mörkare frukt såsom plommon och svarta körsbär. Mums!
Vi testar båda vinerna igen mot varandra. Hoppa gärna mellan första och andra. Känn efter vad är skillnaden? Fundera på skillnaden i fyllighet och strävhet? Vad är i centrum i vinet?
Det första vinet är lättare och bygger mer på sin friskhet genom syran. Det andra är kraftigare och lämnar en kärv eftersmak på tandköttet genom sina tanniner.
Avslutande ord
Men hallå, din första provning är genomförd. Bra jobbat! Hoppas du fick upp ögonen och förstår begreppen lite bättre. Nästa gång du dricker en riesling kommer du direkt fundera över syran som ett jävla proffs.
Nu gjorde vi det här i princip så enkelt som möjligt. Det var så mycket som jag ville berätta för dig men fick hålla inne. Jag vill ju skriva att riesling är världens bästa druva och vårt första röda vin är ett dåligt exempel från regionen som kan så himla mycket mer. Jag vill berätta mer om hur man testar vin och i vilka temperaturer man ska servera de. Men men, det här var en enkel introduktion så du får chansen att doppa tårna i vinets värld. Både du och jag vet att du kommer vilja fortsätta efter det här. Så vi ses väl i nästa kurs?
Dags att sätta smaklökarna på prov!
Här är alla vinerna i provningen. Skål!
Av Christian Ragnarsson