Kursinnehåll
Fakta
Typ: Blå druva
Odlas i: Många länder i båda nya och gamla världen, exempelvis Frankrike, USA, Tyskland, Nya Zeeland, Sydafrika och Italien.
Typiska regioner: Bourgogne i Frankrike. Hemel-en-Aarde i Sydafrika, Kalifornien i USA samt Central Otago i Nya Zeeland.
Karaktär: Lätta till medelfylliga kryddiga viner med inslag av jordgubbar, hallon, körsbär och örter. Hög syra och lätta till medium nivåer av strävhet, tanniner.
Synonymer: Spätburgunder (Tyskland), Pinot Nero (Italien), Blauer burgunder (Österrike)
En svårflörtad skönhet
Pinot noir är enormt populär och uppskattad för sin lätt till medel fyllighet med typisk rödfruktig karaktär och inslag av jordgubbar, hallon och körsbär. Druvan har ett tunt skal och resulterar ofta i viner med lägre nivåer av tanniner, det vill säga strävhet.
Druvan är dock inte helt enkel att odla och en av anledningarna till det är, precis som vi nämnde tidigare, att den har ett mycket tunt skal. Det gör att druvorna blir mottaglig för sjukdomar som till exempel röta och olika svampar, vilket kan vara förödande. Dessutom tycker druvan inte om stora temperaturskillnader utan trivs bäst i relativt svala, torra klimat där bristen på fukt minimerar risken för svampangrepp. Den är faktiskt så krånglig att den fått smeknamnet “The Heartbreak Grape”.
De som lyckas överkomma svårigheterna får dock ta del av skönheten! Vinerna på druvan pinot noir blir ofta härligt aromatiska, eleganta och de viner som är av hög kvalité åldras mycket väl där åldern introducerar fantastisk karaktär av tryffel och multna löv.
Från Frankrike till resten av världen
Pinot noir har sitt hem i Bourgogne i nordöstra Frankrike, där den avnjuter en nästan kunglig status tillsammans med den gröna druvan chardonnay. De enorma framgångarna den har haft här har resulterat i att vinmakare över hela världen har uppmärksammat och använt druvan. Många har även försökt uppnå liknelser med hemregionen Bourgogne, vilket brukar kallas för att man gör vinet i burgundisk stil.
Generellt sett kan man säga att druvan trivs i svalare klimat där den får behålla sin naturligt höga syra och finess, som annars riskerar att försvinna om det är för varmt. Detta är sant även för Frankrikes grannland Tyskland där druvan kallas spätburgunder och det svala klimatet ger friska, kryddiga viner med karaktär. Just tyska rödviner är på frammarsch och både kvalitén och mängden har förbättrats de senaste åren.
“Generellt sett kan man säga att druvan trivs i svalare klimat där den får behålla sin naturligt höga syra och finess, som annars riskerar att försvinna om det är för varmt. ”
I nya världen har man haft framgång på flera platser, så som Kalifornien och i Oregon på den amerikanska västkusten men även i Sydafrika (Hemel-en-Aarde), Nya Zeeland (Central Otago), Australien (Tasmanien bl.a.). Generellt kan man säga att viner från nya världen är fylligare med en generösare fruktighet om man jämför med gamla världen. Detta är naturligtvis inte alltid fallet och det finns en mängd svala klimat även i nya världen där vinerna blir i en mer burgundisk stil. Alltså är inte ursprunget är alltid lätt att avgöra. Men en sak är säker, på grund av den stora internationella framgången kan man kalla pinot noir en “internationell” druva - en världskändis!
Mat som passar till pinot noir
Pinot noir med sin höga syra, milda strävhet och rödfruktighet är ett matvänligt vin som fungerar till en mängd olika mat. Klassiska matchningar är exempelvis anka och lamm men även vitt kött så som kalkon, kyckling och lättare rätter av fläsk.
Även fetare fisk så som lax passar till pinot noir, men något som är lite extra viktigt då är att se till att servera vinet i rätt temperatur för att låta fräschören komma fram så mycket som möjligt!
Vilka glas ska man ha till pinot noir?
Till viner på pinot noir rekommenderar vi ett glas som är vid nertill och relativt smal upptill, vilket gör att friskheten i syran lyfts fram samtidigt som doften hamnar centrum och behålls. För pinot noir som är en elegant druva så tycker vi det är passande att använda lite tunnare glas som kan förhöja känslan i dess helhet, det kanske låter lite töntigt men har man upplevt riktigt bra pinot i riktigt bra glas så är det svårt att gå tillbaka.
Glaset man använder för pinot noir går även bra att använda till viner gjorda på druvan nebbiolo.
Av Christian Ragnarsson