Riesling

Tysklands stolthet riesling kommer i många stilar, lär dig mer om den semi-aromatiska druvan.

Publicerat 14 december 2022 i kursen Crasch course i druvor.

Fakta

Typ: Grön druva

Odlas i: Tyskland, Österrike, Frankrike, Australien, USA

Typiska regioner: Mosel, Rheinhessen, Rheingau, Nahe, Pfalz (Tyskland), Alsace (Frankrike), Eden- och Clare Valley(Australien), Washington State (USA)

Karaktär: Kommer i flera stilar. Från torra, lätta, krispiga viner med sylvass syra och inslag av citrusfrukt till söta dessertviner med karaktär av honung, saffran och tropisk frukt.

En druva - många stilar

Riesling är en gröna druva som kommer i många fantastiska stilar. I grunden har den en hög naturlig syra som ger fräschör och ett friskt vin. Druvan är semi-aromatisk och har ofta en karaktär av lime, gröna äpplen och päron i svalare klimat och mer gul frukt så som persika, ananas och stenfrukter i varmare.

Dessutom kommer viner på riesling i alla olika nivåer av sötma; allt från snustorra till söta, fylliga dessertviner med inslag av honung, saffran och tropisk frukt. Med åldern får druvan ofta inslag av petroleum och den höga syran hittar sin balans i vinet. De många olika skepnaderna gör druvan rolig att upptäcka och viner av högre kvalité går alldeles utmärkt att lagra vidare!

Hemma i Tyskland 

Riesling är en druva som många förknippar med framför allt Tyskland och det är inte speciellt konstigt, här är nästan en fjärdedel av alla vinrankor just riesling och många av de tyska vinerna är av absoluta världsklass. Druvan har sitt ursprung här och trivs i det svala klimatet där den får mogna långsamt och behålla sin karakteristiskt höga syra. 

Vinerna i Tyskland kommer i en mängd skepnader; allt från torra och lätta stilar till fylliga, söta dessertviner. Det kan verka lite svårt i början att veta exakt hur sött vinet är men precis som förväntat av tyskarna är det hela väldigt strukturerat och logiskt, även om det har tyska benämningar - vilket gör det lite lurigare. Har man fått lite koll på orden blir det hela snabbt lättare och kategorierna är ganska tydliga. Vi kommer inte gå in på de exakta benämningarna här utan det får vi ta i ett separat avsnitt. Vi kan dock snabbt flika in att om man är ute efter torra viner är det ordet Trocken man ska leta efter!

Regionen Mosel i Tyskland är en klassisk region för druvan och här kommer många fantastiska viner med varierande nivå av sötma.

Regionen Mosel i Tyskland är en klassisk region för druvan och här kommer många fantastiska viner med varierande nivå av sötma.

Övriga Europa och nya världen 

Tittar vi till grannländerna Frankrike och Österrike är vinerna generellt lite fylligare, framför allt i Frankrike och regionen Alsace, som ligger på gränsen mot Tyskland. Här är soltimmarna fler, vilket ger lite mognare druvor som ofta får en karaktär av gula äpplen och persika och resulterar i fetare och rundare viner. Även i Österrike är vinerna lite fylligare och är generellt sett torra även om man kring sjön Neusiedlersee gör fantastiska söta viner med hjälp av ädelröta.

Tittar vi till nya världen och länder så som Australien och USA hittar druvan hem även här i de svalare delarna och har i vissa fall en mer tropisk karaktär.

Mat som passar till riesling

Torra, friska viner gjorda på riesling passar utmärkt till skaldjur, så som räkor och pilgrimsmusslor. Är vinet fylligare klarar det av lite stadigare rätter, exempelvis torskrygg med beurre blanc. 

Har man ett sötare vin passar det perfekt till kryddstark mat som thai och indisk mat där sötman tar emot och balanserar. Dessa rätter kan annars vara svåra att matcha med vin men riesling brukar ofta vara svaret här. En annan magisk kombination för halvtorra rieslingviner är sushi, där vinet möter sötsyrligheten i sushiriset och klarar av kryddigheten vi hittar i till exempel wasabi och ingefära. Även mexikansk mat passar bra till riesling där vi ofta hittar karaktär av lime och hetta som vinet kan ta hand om!

“Har man ett sötare vin passar det perfekt till kryddstark mat som thai och indisk mat där sötman tar emot och balanserar. ”

Riktiga söta viner passar ofta till ostar eller efterrätter med inslag av honung, saffran eller tropisk frukt. En bra grundregel är att vinet ska vara lite sötare än desserten, annars kommer viner kännas tunt och för syrligt. En fantastisk matchning här är till exempel en passionsfrukt-granita som både har hög syra och sötma, precis som vinet och båda förhöjer varandra.

Vilka glas ska man ha till riesling?

För viner gjorda på riesling så rekommenderar vi ett glas med en lite mindre öppning där en långsmal form tar fram fruktigheten och hjälper till att balansera syran. Glaset kan hjälpa till att förhöja vinets och lyfter fram dess bästa sidor.

Christian Ragnarsson

Publicerat 14 december 2022 i kursen Crasch course i druvor.

Av Christian Ragnarsson

Laddar kommentarer