Kursinnehåll
Tänk på!
I den här lektionen så kommer vi att testa viner. Du får gärna läsa igenom allt så du känner dig bekväm innan du bestämmer dig för vad du ska köpa. Vid alla viner finns artikelnummer och länkar till Systembolaget så du lätt kan skapa din egna inköpslista när du känner dig redo.
Och du, bjud in några vänner och testa gärna tillsammans!
Vi gick tidigare igenom tre olika typer av söta viner och hur de tillverkas, nu har det äntligen blivit dags att gå på djupet i det olika stilarna och faktiskt prova. Först ut är viner som tillverkats genom avstannad jäsning.
Stilar på söta viner
Avstannad jäsning
Som du säkert minns gör man här ett sött vin genom att inte låta jäsningen gå igenom helt, istället stannar man av jäsningen och då omvandlas inte allt socker till alkohol utan blir ikväll kvar i vinet som så kallat restsocker.
Port
Men va? Port igen tänker du? Ja men faktiskt. Vi gick igenom port tidigare och även om vi inte kommer gå på det igen så är det värt att lämna att portvin blir sött eftersom man har just en avstannad jäsning. Det är när man tillsätter spriten som alkoholhalten blir så hög att jäsningen stannar av. Vill du läsa mer om port och andra förstärkta viner så kan du titta här!
Moscato d’Asti
Nu är det dags för något nytt. Här hittar vi nämligen ett sött lätt mousserande vin från norra Italien. Vi är nu i regionen Piemonte som annars är så välkänt för sina röda viner men här finns även annat. Moscato d'Asti är som namnet syftar till gjort på druvan Muscat och kommer ifrån byn Asti i Piemonte.
Vinerna är ofta lägre i alkohol, runt cirka 5%, eftersom man vill ha kvar lite restsocker och har ofta en blommig karaktär med inslag av honungsmelon, fläder och stenfrukt.
Ädelröta
Älskade ädelröta! Jag brukar säga att det är världens bästa svampangrepp och det står jag fast vid. Här får vi inte bara sötma till vinet utan kan även få karaktär som påverkar själva vinets smaker och aromer.
Ädelröta uppnås på flertalet platser i världen men vi nöjer oss med två mycket klassiska viner.
Tokaj
Hur ofta dricker du vin från Ungern? Antagligen inte tillräckligt. Fantastiskt vinland som har mycket att erbjuda, men nu ska vi titta specifikt på regionen Tokaj. Här har man gjort söta viner i över 300 år och vi kan lätt konstatera att de kan sin grej.
För protokollets skull så ska vi säga att bara för det står Tokaj på flaskan betyder det inte att vinet alltid är sött, det finns även torra viner här men nu ska vi fokusera på de söta.
Här hittar vi alltså viner gjorda med ädelröta och eftersom alla viner inte angrips exakt lika mycket på en vinranka så blir det naturligt en blandning mellan angripna och icke-angripna druvor, något som man benämner som Szamorodni där man kategoriserar slutresultet som antingen Édes som är ett sött vin med mer än 45 g/L socker eller så blir det en Száraz som är ett torrt vin i en nötig oxidativ karaktär.
För typen Aszù så har man kommit fram till ett fiffigt system, här blandar man nämligen druvor som blivit angripna av ädelröta med en bestämd mängd torrt basvin. Här pratar man om något som heter puttonyos och motsvarade förr en korg med 27 kilo angripna druvor. Har man alltså fler “puttonyos” så har man mer angripna druvor och det ger ett sötare vin.
“För typen Aszù så har man kommit fram till ett fiffigt system, här blandar man nämligen druvor som blivit angripna av ädelröta med en bestämd mängd torrt basvin.”
Lätt va? Absolut, problemet är bara att Ungarna har slutat med detta system. Typiskt. Vi tänkte iallafall att det är värt att ta med för man ofta kan se det på flaskorna än idag även om det inte är vinlag på samma sätt längre. Plus att det är cool vinhistoria!
Ser man termen Aszù idag utan något antal puttonyos så är det 5 puttonyos som gäller och då är det minst 120 g/L socker.
Här är det framför allt druvan furmint tillsammans med hárslevelü som är vanliga samt muscat blanc à petits grains.
Sauternes
Franska Bordeaux känner du säkert till? Ett välkänt område som producerar mycket vin av både fantastisk och rätt medioker kvalité. Visst du dock att man gör söta viner här? Jodå, nämligen i området Sauternes (uttalas i princip såtern).
Här är det sött vin som gäller och det tillverkas på de gröna druvorna Sémillon, Sauvignon Blanc och Muscadelle. Sémillon har tjocka skal och blir ofta lät angripen av ädelröta vilket såklart är positivt i detta fall. Sauvignon Blanc har generellt en lite högre syra och bidrar till att lätta upp medan Muscadelle ger en trevlig blommig karaktär. Vilken trio!
Vinerna här är fylliga, söta och har ofta inslag av saffran, honung, apelsinmarmelad och övermogen stenfrukt. Sauternes är inte speciellt billiga generellt men är av god kvalité och går utmärkt att lagra länge om så önskas.
Torkning
Dags att titta på den sista kategorin som att man uppnår söta viner genom att torka druvorna. Det hela går ut på att man ökar koncentrationen genom att få ner mängden vatten i druvorna lite förenklat sett. Det görs på flera platser i världen men vi vänder blickarna till Italien och tittar på Recioto della Valpolicella.
Recioto della Valpolicella
Som namnet kanske skvallrar om är vi i Valpolicella som ligger i regionen Venetien i Italien. Här hittar vi området Recioto della Valpolicella där man söta viner på på röda druvor. Majoriteten av de söta vinerna i världen görs på gröna druvor men här är det alltså motsatsen som gäller, röda druvor. I Valpolicella gör man även det välkända vinet Amarone som också har torkade druvor men det är torrt så nog om det, fokus på sött.
“Majoriteten av de söta vinerna i världen görs på gröna druvor men här är det alltså motsatsen som gäller, röda druvor. ”
Här har man alltså torkat druvorna för att koncentrera de naturliga sockret som finns, metoden kallas som du säkert minns för passito. Det ska sägas att jäsningen ofta avstannas även i detta fall på samma sätt som vi pratat om tidigare men just passito metoden är central i detta fall.
Här är det det lokala druvorna corvina, corvinone,rondinella och molinara som gäller framför allt och resultatet blir ett sött fruktigt vin som får en karaktär av mörka körsbär, blåbär och passar alldeles perfekt till smakrika ostar. Mums!
Testa!
Dags att testa, äntligen! Nu kör vi.
Moscato d’Asti
Michele Chiarlo Nivole 2021 - Artikelnummer 7787 - 89 kr - 375 ML
Ett härligt pärlande vin med tydlig blommig karaktär. Känns det inte lite somrigt nästan? Vinet har en tydlig sötma utan att bli sliskigt och det är mycket tack vare den höga syran som balanserar ut det hela. Tydliga inslag av päron, honungsmelon och fläder. Passar perfekt rejält kyld till desserter av frukt och bär eller varför inte födelsedags pannkakorna med grädde och jordgubbar?
Dricks ungt.
Tokaj
Här har vi valt ut en så kallad Aszù 5 Puttonyos som har en tydlig karaktär av ädelröta.
Château Dereszla Tokaji Aszù 5 Puttonyos 2017 - Artikelnummer 2901 - 189 kr - 500 ML
Lite skillnad på färgen va? Här är det mörkare och mer intensiv färg som gäller. Fortfarande sött och friskt men med en rundare fyllighet. Här hittar vi istället aprikosmarmelad, honung och lite mandelmassa.
Sauternes
Vi hoppar till Frankrike och testar ett vin med ädelröta från Sauternes.
Det ska sägas att vill du hoppa detta vin så är det okej, det räcker gott med ett vin med ädelröta om man inte vill köpa båda och hålla tillbaka lite med pengarna. Fritt fram att välja vilket av de två som du önskar då det viktigaste är att testa ett vin med ädelröta.
Castelnau de Suduiraut 2014 - Artikelnummer 3690 - 169 kr - 375 ML
Generös sötma men återigen så balanseras det av syran som gör att det inte blir klibbigt utan det finns en fin balans.Här hittar vi tydlig honung, marsipan och framför allt saffran. Klassiskt så det bara skriker om det, helt underbart!
Båda våra söta viner med ädelröta går utmärkt att lagra vidare för den som önskar.
Castelnau de Suduiraut
Château Suduiraut, 2014
Frankrike, Bordeaux
169 kr - Flaska 375 ml
Recioto della Valpolicella
Sista stoppen på vår resa genom söta viner blir Recioto della Valpolicella Classico.
Delitia Recioto della Valpolicella Classico 2016 - Artikelnummer 5329 - 99 kr - 375 ML
Dags för provningens enda vin med röda druvor! Just detta vin är dessutom från “Classico” som är en speciell del av Recioto della Valpolicella som anses vara den traditionella och lite finare delen.
Glöm honung och saffran som vi hade tidigare, nu har vi istället mörk mogen blåfrukt såsom plommon och blåbär med inslag av vanilj. Sitter perfekt till lagrade hårdostar eller chokladdesserter.
Recioto della Valpolicella Classico
Delitia, 2016
Italien, Venetien
99 kr - Flaska 375 ml
Avslutande ord
Vilken spännande provning i den söta delen av vinets värld! Många olika stilar på en och samma gång och en fantastisk möjlighet att hoppa mellan glasen och uppleva olikheterna.
Vad tycker du bäst om? Det ska sägas att alla dessa viner mår jättebra med något tilltugg till eller med en dessert vi sin sida, lite beroende på tycke så kan de bli “too much” om man har det helt själva. Det ska även sägas att tillfället gör mycket här, jag kan absolut förstå att man vill ha en lätt fräsch Moscato d’Asti en varm sommardag ute på landet än en fylligare variant. På samma sätt så förstår jag att man plockar fram en Recioto della Valpolicella i höstmörkret och tar fram sin favorit choklad.
Hoppas du tyckte det var kul att testa sött och kom ihåg att detta bara var en introduktion och att det finns en hel värld därute att utforska. Vill du ha mer tips på söta viner eller viner generellt är du som alltid välkommen att höra av dig. Vi älskar att snacka vin!
Söta viner
Här är alla viner i provningen!
Av Christian Ragnarsson