Kursinnehåll
Tänk på!
I den här lektionen så kommer vi att testa viner. Du får gärna läsa igenom allt så du känner dig bekväm innan du bestämmer dig för vad du ska köpa. Vid alla viner finns artikelnummer och länkar till Systembolaget så du lätt kan skapa din egna inköpslista när du känner dig redo.
Och du, bjud in några vänner och testa gärna tillsammans!
Stilar på förstärkta viner
Vi gick tidigare igenom tre olika typer av förstärkta viner och hur de tillverkas, nu har det äntligen blivit dags att gå på djupet i det olika stilarna och faktiskt prova. Vi börjar med sherry, häng med!
Kategorin sherry
Nu är det dags att kika lite på de vanligaste sherry-typerna. Men först en lite repetition, minns du vad flor är? Det är jästtäcket som skapas ovanpå vinet när man inte har fyllt upp fatet hela vägen. Det är nämligen till stor del utifrån just flor som man kategoriserar sherry-typerna.
Vi tittar på några av de vanligaste typerna tillsammans.
Fino
Fino har skyddat av jästtäcket hela tiden vilket innebär att den inte utsatts för något syre i jäsningsprocessen. Här hittar vi ofta karaktär av jäst och nötter och till utseendet är det ljust och gult.
Amontillado
Amontillado är i princip en fino som har lagrats ytterligare där jästtäcket dör ut. Vinet blir då utsatt för syra och får en lätt oxidation. Ofta med tydlig nötig karaktär och med en brun färg.
Oloroso
För en oloroso så har inget flor utvecklas eftersom man tillsätter sprit, alkoholhalten hamnar ungefär på 18-22 procent. Torrt, fylligt och ofta en karaktär av torkad frukt med en mörk färg.
Palo cortado
En palo cortado är relativt ovanligt och är mellan en amontillado och en oloroso. Det är nämligen så att på grund av någon anledning så utvecklas inte flor som det ska vilket gör att vinet oxideras, alltså utsätts för syre. Aromer som en amontillado men smaken av en oloroso, spännande va?
Cream
Detta är en söt sherry består egentligen av en oloroso som man blandar ut med ett vin gjort på torkade druvor. Sött och gott!
Pedro ximénez - PX
En rejält söt sherry! Här görs vinet på druvor som är övermogna och man låter de sedan torka i solen. Man stannar av jäsningen och tillsätter sedan sprit. Detta är faktiskt bland det sötaste man kan dricka, en riktigt cool upplevelse. Ofta karaktär likt en sirap med aromer av russin och dadlar.
Kategorin portvin
Som vi gick igenom tidigare så är portvin nästan alltid rött och det är alltid sött. Men det finns en hel drös olika stilar som i grund och botten beror på kvalité och hur man lagrar. Vi tittar lite närmre på de olika stilarna. Det är lite krångligt men vi försöker hålla det enkelt och gå igenom det viktigaste.
Ruby port
Ofta ansedd som den enklaste stilen av portvin och de lagras upp till tre år, antingen på stora ekfat, i ståltankar eller i betongkar. vinerna har en rubinröd färg och kommer med en fruktig, frisk smak. De bör drickas unga och är redo för konsumtion direkt när du köper din flaska.
Tawny
Tawny port är i sin enklaste variant en blandning av vitt portvin och ruby port, något som kallas fine tawny. Pratar man istället om aged tawny så är det lite finare och har en betydligt högre kvalité,. Det har lagrats längre på fat och kommer ofta med en indikation på ålder på flaskan, så som 10, 20, eller 30 år. Det indikerar snittåldern på årgångarna och är alltså inte vinernas faktiska ålder. Tänk på det med som en indikation på stilen!
Här hittar vi en fantastisk tegelröd färg med en mjuk, silkeslen och nötig smak. Tawny betyder just läder och syftar just på vinets tegelröda färg.
LBV - Late Bottled Vintage
Late bottled vintage, det här måste vara gamla grejer? Inte riktigt men det är ett årgångsbetecknat vin som lagras på fat i 4 till 6 år. Snäppet bättre än Ruby men kommer i en varierande kvalité. Namnet kommer just från att det buteljeras senare än många andra stilar. Djup röd färg med en fyllig och rik karaktär. Dricks direkt, man behöver inte spara på dessa.
Vintage port
När jag beställde vintage port en gång på resturang så utbrast kyparen “ah, the good stuff” och det säger väl en hel del. Här är kvalitén hög och det är alltid årgångsbetecknade viner som bara tillverkas de år som druvorna blivit riktigt bra. Vinet lagras först två år på ekfat och sedan lagrar man det på flaska i minst 10-15 år. Det här är gjort för en långkörare och det är inga problem att lagra vintage port i flera flera årtionden Obs, inte billigt men smakar därefter.
Kategorin madeira
Nu är vi på ön i Atlanten igen! Dags att titta på det vanligaste typerna av Maderia. Jag vet att det är många olika stilar och ny information men vi håller det så kort och gott vi bara kan. Här har man gjort det någorlunda lätt för sig och baserat namnet på stilen utifrån druvans namn, alla de vi tar upp här är gröna druvor men det förekommer även blå. De blå dyker dock sällan upp på etiketterna.
Sercial
Skapar ett lätt, torrt och friskt vin. Mår väldigt bra av flera års lagring, testa gärna!
Verdelho
Torrt till halvtorrt och även ganska fylligt vin.
Bual
Relativt ovanlig som ger ett halvsött, mycket smakrikt vin.
Malvoisie/Malmsey
Druvan mognar sent vilket resulterar i rejält söta och fylliga viner.
Testa!
Dags att testa, äntligen! Vi har valt att inte ha med alla stilarna på de olika vinerna utan känner att det räcker med färre för att man ska få en introduktion och det kommer vi långt med. Vi börjar med sherry och testar sedan port och till sist madeira.
Om du vill får du gärna duka fram lite nötter och hård- eller grönmögelostar till provningen. Det beror på hur kul du vill ha, vi röstar iallafall alltid för snacks.
Sherry
Fino
Minns du Fino? Här har vi flor, alltså jästtäcket, som har skyddat vinet från syre.
Tio Pepe Fino - Artikelnummer 8225 - 65 kr - 375 ML
I glaset ser vi direkt den karaktäristiska gula färgen. Doften är väldigt stiltypiskt och har inslag av jäst som vi pratade omt tidigare men även gula äpplen och citrus. Hittar du något mer i doften? Vinet är torrt och inte speciellt fylligt. Servera vid 10 grader och testa gärna tillsammans med nötter och slussas bort till en bakgata i Spanien.
Oloroso
Här har vi inget flor och det förändrar stilen helt. Här har vi istället tillsatt sprit som också gör att vi har en högre alkoholhalt än vad vi hade i vår Fino.
Vintry's Blend of Oloroso - Artikelnummer 8282 - 119 kr - 750 ML
Lite skillnad på färgen va? Här är det istället mörkare färg och doften har inte samma karaktär av jäst. Här är det istället en härlig nötig karaktär som tar plats. Dessutom finns det torkad frukt och lite kakao, gott! Det finns även en tydlig sötma och vinet är fylligare än vår fino.
Hoppa gärna mellan glasen och jämför. Gillar du flor-stilen eller är du mer för den oxiderade?
Port
Ruby
Som du säkert minns från när vi gick igenom de olika stilarna är Ruby generellt den enklaste typen av portvin som vi hittar i Sverige. Det betyder dock inte att den är dålig!
Enklaste i sammanhanget här betyder snarare att den inte har samma komplexitet och koncentration som vissa av de finare (och dyrare) sorterna. Här är det istället fruktighet och ungdomlighet som premieras! Generellt så lagras det en kort tid på fat (2-3 år) innan det buteljeras och vinner inte på vidare lagring i flaskan. Här är det istället tänkt att drickas, så då gör vi precis det!
Graham's Fine Ruby Port - Artikelnummer 8376 - 129 KR - 700 ML
Direkt i glaset så ser vi en härlig tät och mörk färg som skvallrar om hur koncentrationen skiljer sig från ett exempelvis traditionellt rött vin. Doft är som alltid en stor del av hela vinet så passa på att ordentligt dofta. Känner du av att det är högre alkohol till exempel? Doften är som typiskt för Ruby fruktig med karaktär av plommon och svarta vinbär.
Smaken är som förväntat söt men fundera här på balansen, tycker du att det känns sliskligt eller finns det en bra balans? Hur är längden? Sitter smakerna kvar i gommen?
LVB - Late Bottled Vintage
Som du hör på namnet handlar detta om ett portvin som har buteljeras senare. I detta fall så betyder det att vinet har fått lagras på fat i cirka 4 - 6 år, alltså bra mycket längre än för en Ruby Port.
Detta vin är även årgångsbetecknat som innebär att druvorna kommer ifrån en specifik årgång, det är alltså inte en blandning av flera årgångar. I detta fall är det 2017 som gäller.
Graham's Late Bottled Vintage 2017 - Artikelnummer 8000 - 99 KR - 375 ML
Vi slås igen av samma täta och mörka färg som med tidigare port. Även här finns såklart en härlig fruktighet och en mycket söt smak. Hoppa gärna lite mellan glasen här, testa de båda vinerna mot varandra. Känner du någon skillnad på den extra fatlagringen som LBV porten har fått?
Madeira
Det kanske inte svämmar över med Madeira i Systembolagets fasta sortiment men vi har gjort så gott vi kan. Du får mer än gärna också hålla utkik i Systembolagets tillfälliga släpp, där kommer det även Maderia som man kan hugga tag i om man är lite snabb. Men, för nu så räcker det med grunderna och vi håller oss till fasta sortimentet så man kan få tag på vinet på ett enkelt sätt.
Sercial
Gjort på den gröna druvan med samma namn och är ofta ett lätt, relativt torrt och friskt vin. Häng med så testar vi!
J.H. Goncalves Sercial 5 Years - Artikelnummer 7805 - 109 KR - 375 ML
Relativt torrt även om en liten sötma finns, den framhävs en aning av inslaget av torkad frukt. På plats finns även den stiltypiska knäckigheten som vi ofta hittar i maderia som är ett resultat av upphettningen, estufagem, som vi lärde oss om tidigare. Kul att kunna koppla vinmakningen till resultatet i glaset!
Lyckas du identifiera knäckigheten? Vad hittar du för annan karaktär? Visst finns det lite apelsinskal med i bilden?
Malvoisie/Malmsey
Nu testar vi istället en druva som mognar senare och ger ett sötare och fylligare vin. Perfekt att ha båda vinerna i två olika glas och jämföra.
Blandy's Colheita Malmsey 2014 - Artikelnummer 7833 - 177 KR - 500 ML
Visst är det sötare och även fylligare! Mycket av den torkade frukten finns kvar men den är av en sötare karaktär. Nästan som torkade russin men inslag av aprikoser. På plats finns såklart även den stiltypiska brända nästan lite karamelliserade karaktären. Detta vin är även lagrat några år men det går utmärkt att lagra vidare för den som tycker det är spännande. Maderia är generellt ett utmärkt vin att lagra.
Hoppa mellan glasen. Vad tycker du är den största skillnaden på de olika sorterna? Vilken mat tror vinerna hade passat till? För detta vin tror vi på en något sötare gärna lite knäckig dessert, varför inte en crème brûlée. För vår Sercial kan man med fördel testa en svampsoppa!
Avslutande ord
Vad kul! Nu har vi testat förstärkta viner tillsammans. För många var detta kanske första gången du testade denna stil på viner. Tyckte du om det finns en hel värld att utforska och var det inte riktigt din grej är det okej också såklart, då har du iallafall testat på och vet vad det är.
Nu gjorde vi det lätt för oss själva och tog inte med alla olika stilar av varje kategori. Vill man göra det så går det utmärkt att söka på Systembolagets hemsida och du kommer hitta en drös med alternativ. Du är självklart mer än varmt välkommen att höra av dig till oss så hjälper vi dig navigera i sortimentet!
Förstärkta viner
Här är alla vinerna i provningen.
Av Christian Ragnarsson