Tänk på!
I den här lektionen så kommer vi att testa viner. Du får gärna läsa igenom allt så du känner dig bekväm innan du bestämmer dig för vad du ska köpa. Vid alla viner finns artikelnummer och länkar till Systembolaget så du lätt kan skapa din egna inköpslista när du känner dig redo.
Och du, bjud in några vänner och testa gärna tillsammans!
Stilar på mousserande vin
Då har vi gått igenom tre sätt som man kan göra mousserande vin på och nu är det dags att testa och känna efter. Vi kan de olika sätten i teorin, men vad innebär det för själva vinet?
Och framför allt: försök att hitta skillnaderna själv.
Traditionella metoden
Fontanafredda Alta Langa Limited Edition 2018 - Artikelnummer 7949 - 169 KR
Vi börjar med den traditionella metoden. Fram med glasen!
I det här vinet, från den välkända producenten Fontanafredda, hittar 70 % Pinot Nero (Pinot Noir) och 30% Chardonnay. Alltså, samma druvor som vi hittar i Champagne i Frankrike, men här odlas de istället i Piemonte i nordvästra Italien.
I och med att det är traditionella metoden (Metodo Classico säger italienarna) har vi en andra jäsning i flaskan. Vinet har legat 36 månader på sin jästfällning och därigenom fått sin autolytiska karaktär (det fina ordet för brödig eller jästig karaktär). Öppna upp och känn efter själv!
Hittar du karaktären från andra jäsningen? Jag hittar fullt med små smörgåsrån som tittar fram tillsammans med citrusfrukter och gröna äpplen. Gott!
Alta Langa Limited Edition
Fontanafredda , 2018
Italien, Piemonte
169 kr - Flaska 750 ml
Tankmetoden
Prosecco Pizzolato - Artikelnummer 7870 - 99 KR
I glaset hittar vi en av Sveriges mest sålda proseccos som får bli ett exempel på tankmetoden.
Den största skillnaden mot vinet vi testade tidigare är att Pizzolato har fått jäsa i stora rostfria tankar och vi har ingen andra jäsning i flaskan här. Istället för den autolytiska karaktären som kommer från den utdragna tiden på jästfällningen låter vi här fruktighet vara i centrum. Och just en ungdomlig fruktighet finns det verkligen! Päronsplitt, honungsmelon och Basset’s vingummin skulle jag säga att vi hittar i den här mixen.
Pet-nat
Tyvärr verkar det inte finnas någon pet-nat i Systembolagets ordinarie sortiment och det är därför väldigt svårt att rekommendera en specifik produkt, men de brukar komma i mindre partier lite då och då.
Mitt tips är därför att du söker själv och försöker välja ett pet-nat-vin för en rimlig peng. Det är inte hela världen vilken det blir, nu handlar det inte om att hitta de bästa vinerna utan istället att testa kategorier.
(Har du något tips på ett vin som vi kan ha med här får du hemskt gärna höra av dig! Tänk bara på att det ska vara lätt att få tag på för alla)
Avslutande ord
Ställ upp vinerna mot varandra i olika glas. Precis som vi har gjort tidigare går vi igenom utseende, doft och smak på vinet. Fundera gärna över skillnaderna. Vad känner du? Hittar du kex och spröda smörgåsrån i Fontanafreddas vin gjort på den traditionella metoden? Är proseccon läskande och generöst fruktig? Kan du känna av att pet-nat vinet har lite mindre bubblor?
Vi har ingen checklista att gå igenom utan som alltid håller vi det enkelt. Testa själv och försöka att koppla till det vi lärt oss ihop.
I nästa del går vi igenom vitt vin och hur det tillverkas. Skål!
Mousserande vin
Här är alla vinerna i provningen. Smidigt va?
Av Christian Ragnarsson