Kursinnehåll
Tänk på!
I den här lektionen så kommer vi att testa viner. Du får gärna läsa igenom allt så du känner dig bekväm innan du bestämmer dig för vad du ska köpa. Vid alla viner finns artikelnummer och länkar till Systembolaget så du lätt kan skapa din egna inköpslista när du känner dig redo.
Och du, bjud in några vänner och testa gärna tillsammans!
Stilar på rött vin
Det är inte helt enkelt att dela in en värld av röda viner i några få kategorier, men vi försöker så gott vi kan! Det hade varit underbart om vi kunde ha en mängd underkategorier och verkligen gotta ner oss rejält i detaljer redan nu, men nu gör vi det övergripande och framför allt enkelt.
Stilen lätt & mjukt
Här hittar vi viner som är lätta, mjuka och lite tanniner. De är väldigt snälla, helt enkelt och ofta en bra start för personer som “inte gillar rött vin”. Generellt har druvorna i den här kategorin tunna skal som varken ger speciellt mycket färg eller strävhet i form av tanniner.
Vi pratade tidigare om macerationen och det spelar såklart roll även här. Har vi en kort macerationen drar vi inte ut så mycket färg och tanniner vilket är relevant när vi vill göra ett vin som är lätt och mjukt. Macération carbonique är ett utmärkt sätt att göra viner i den här stilen.
Druvor som vi ofta hittar i den här kategorin är:
Pinot Noir
Gamay
Corvina
Trollinger
Dolcetto
Ofta från Frankrike, Italien, Tyskland, Chile, USA eller Australien.
Stilen fylliga & fruktiga
Vinerna i den här kategorin har ordentligt med frukt och är, framför allt, fylligare än de vinerna i kategorin “Lätt & mjukt”. Det här är den mest “klassiska” stilen på rödvin, så tänker du på rödvin rakt upp och ner hamnar du nog ofta i den här kategorin.
I och med att rikligt med frukt i smaken står i centrum så vill vi ha ordentligt mogna druvor här som kan ge mycket smak.
Druvor som vi ofta hittar i den här kategorin är:
Cabernet Sauvignon
Merlot
Zinfandel
Shiraz
Malbec
Barbera
Ofta från Argentina, Chile, USA, Australien, Spanien eller Italien.
Stilen stramt & tufft
Här hittar vi viner som har mycket av all, men framför allt är de tuffare i form av strävhet än de tidigare kategorier. Ska vi koppla det till druvor och vinmakning måste vi först och främst ha en druva som har förutsättningar för att kunna bli lite tuffare. Vi vill gärna ha kraftigare skal på druvorna som kan ge mer tanniner, exempelvis. Som vinmakare kan man sedan genomföra en längre skalmaceration som gör att vi drar ut mer ur druvan.
I och med att strävhet också kan komma från kärnor och stjälkar, som vi har pratat om tidigare, kan man som vinmakare ibland vilja ha med dessa. Viktigt är att man inte pressar druvorna för hårt, då blir det lätt bittert istället.
Druvor som vi ofta hittar i den här kategorin är:
Cabernet sauvignon
Syrah
Nebbiolo
Malbec
Tannat
Tempranillo (Beroende på hur den hanteras)
Ofta från Frankrike, Italien eller Spanien.
Stilen kryddigt & mustigt
I den här kategorin hittar vi ofta viner som har en tydlig kryddighet, såsom kanel eller tobak. Det är vanligt att frukten är aningen torkad i sin karaktär, tänk dig skillnaden på färska och torkade dadlar. Det kan komma från hur man har lagrat vinet på ekfat eller att vinet har börjat få så kallade mognadstoner. Mognadstoner innebär att vinets fruktighet har utvecklats med tiden och att den har börjat ändra karaktär - ofta mot det mer torkade hållet.
Vissa druvor har en tydlig kryddighet i sin karaktär, exempelvis Syra som vi hittar i Rhonedalen i Frankrike där den ofta kan få en fin pepprig ton med inslag av chark.
Druvor som vi ofta hittar i den här kategorin är:
Pinot Noir
Syrah
Tempranillo
Sangiovese
Grenache
Ofta från Frankrike, Italien eller Spanien.
Testa!
Dags att testa lite viner igen - äntligen! Vi plockar upp en flaska från varje kategori så testar vi och jämför. Som vanligt finns alla viner i skrivande stund i Systembolagets fasta sortiment och ligger under 200 kr.
Lätt & mjukt
Vi landar i Österrike och inte helt oväntat hittar vi ett vin gjort på Pinot Noir här. Druvans tunna skal ger inte speciellt mycket tanniner och tillsammans med den fina, bäriga smaken av hallon och blåbär blir det en väldigt likeable tillställning i glaset
Meinklang Pinot Noir 2020 - Artikelnummer 75093 - 139 KR
Den fina syran är i centrum och fyller munnen med fräschör. Serveras vinet lite svalt, vilket jag hoppas ni gör, upplevs det ännu friskare. Tanninerna är små och fina och ställer sig snällt i bakgrunden. Doftmässigt hittar vi en mysig fruktmix av hallon, körsbär, björnbär och violpastiller.
Fundera gärna på hur syran, fylligheten och strävheten från tanninerna fungerar ihop. Känns det som att de lirar tillsammans eller är det något som sticker ut? Finns den härliga balansen?
Fylliga & fruktiga
I vår nästa kategori vänder vi blickarna mot USA’s västkust och hamnar i Kalifornien! Här finns det gott som sol, vilket också resulterar i gott om fruktiga viner gjorda på druvan Zinfandel som är omåttligt populär här och gjorde entre redan i början av 1800-talet. Ett perfekt val för vår kategori “Fylliga & fruktiga”.
Som vi har pratat om tidigare är fyllighet en munkänsla; tänk dig skillnaden på mjölk och grädde eller vatten och koncentrerad saft. Vinet tar alltså plats i munnen. Solen här ger oss solmogna druvor vilket ger ordentligt med frukt. Om man vill kan man skörda senare och på så sätt få övermogna druvor som kan ge en viss syltighet till vinerna. Tänk dig skillnaden på en knappt mogen jordgubbe och en övermogen jordgubbe.
Bonuskunskap! Druvan Zinfandel är identisk med Primitivo som vi hittar i Italien samt druvan Crljenak kastelanski i Kroatien där den härstammar ifrån.
Bonterra Zinfandel 2019 - Artikelnummer 22620 - 139 KR
Man slås av den täta frukten här som är väldigt generös. Vi hittar gott om björnbär, svarta körsbär och blåbär.
Vinet har legat på nya franska ekfat i 12 månader som ger toner av rostad ek tillsammans med en gnutta vanilj. 15% alkohol bidrar också till fylligheten och känslan av kraft.
Hoppa gärna mellan glasen som vanligt och känn efter på aromerna. Hur skiljer de sig mellan vår Pinot Noir från Österrike och vår Amerikanska Zinfandel?
Ta en sipp av varje vin. Tycker du det är tydligt att vår Zinfandel är fylligare?
Stramt & tufft
Vidare i vår provning! Vi hoppar till något lite stramare - det vill säga strävare. Det är inte lika tydlig generös fruktighet i centrum som i vår Zinfandel. Som ett exempel på kategorin “Stramt & tufft” testar vi ett vin från Toscana i Italien, gjort på en blandning av druvorna Merlot, Sangiovese och Cabernet Sauvignon.
Le Volte dell’Ornellaia 2020 - Artikelnummer 32472 - 179 KR
Här hittar vi mer tanniner och strävhet, som ger en härligt uttorkande effekt på tandköttet. Vi har alltså druvor med tjockare skal och som ger mer tanniner till vinet, precis som vi pratade om när i avsnittet kring vinmakning.
Vinet har en bra fyllighet och en pigg syra som gör att allting fungerar ihop. Vi kan då säga att vinet är balanserat. Vi hittar svartvinbär (vanligt för druvan Cabernet Sauvignon) och mörka plommon i frukten. Längden är härlig, smakerna sitter kvar.
Det här hade inte alls varit fel till en bit lamm eller en kraftig pasta, mums!
Kryddigt & mustigt
Går det ens att skriva om kryddiga och mustiga rödviner utan att tänka på traditionell Rioja? Jag tror inte det!
Den berömda regionen i Spanien där landets stora kändisdruva Tempranillo ofta blandas med druvorna Mazuelo och Graciano. Traditionella producenter låter vinerna ligga länge på ekfat, vilket ger en något utvecklad kryddighet. Som gjort för vår kategori “Kryddigt & mustigt”!
Marqués de Riscal Reserva 2018 - Artikelnummer 2573 - 179 KR
Ett bra exempel på en traditionell Rioja måste man väl ändå säga. Vi hittar lite av den klassiska vaniljen från ekfatslagringen på amerikanska tunnor tillsammans med plommon, körsbär och torkade svarta vinbär. I form av kryddighet har vi lite nejlika och muskot som hoppar in i mixen.
Vinet har lagrats ungefär två år på amerikanska ekfat och efter det ett år på flaska. Inte ett purungt vin så visst hittar vi lite mognadstoner som man kan bygga vidare på genom att lagra det ytterligare själv!
Ett fun fact är att producenten har funnits sen mitten av 1800-talet och i källaren finns viner viner från den första buteljeringen år 1862. Där kan vi snacka mognadstoner!
När jag ändå har din uppmärksamhet vill jag bara slå ett slag för Rioja som region. Det händer mycket här och många producenter har lämnat den traditionella stilen av vinmakning med mycket ek, något som många kallar istället för “modern Rioja”. Värt att testa!
Avslutande ord
Häll gärna alla fyra vinerna i olika glas framför dig så det blir lätt att jämföra. Gå igenom dem i lugn och ro.
Försök att fokusera på vad som utmärker varje kategori och hur de skiljer sig. Sätt ord på de hela så gott du kan och såklart ska du fundera över vad du själv gillar mest, det behöver inte bli krångligare än så.
Förhoppningsvis har vi gett lite struktur som du kan utgå från.
Rött vin
Här är alla vinerna i provningen.
Av Christian Ragnarsson