Hur gör man egentligen när man provar vin?
1. Titta
Häll upp och titta på färgen i vinet och hur intensiv den är. Är vinet kanske gult med gröna inslag eller djupt gyllene? Är det ljust rött eller mörkt lila?
2. Dofta
Sedan kör vi ner näsan ordentligt i glaset och doftar. Doft är en väldigt stor del av vin och ett bra vin kan ge mycket njutning i form av aromer. Swirla gärna runt glaset lite för att få in mer luft i glaset och på så sätt väcka vinet så bjuder det ofta till lite mer.
Här kan du försöka associera till dofter du känt tidigare. Är det kanske lime och Granny Smith-äpplen i ditt vita vin eller kanske plommon och björnbär i det röda?
Det kan vara svårt att förklara vad man känner för dofter i början men kom ihåg att det inte finns några rätt och fel. Det enda som är bra att tänka på är att försöka använda ord som är lätta för andra att relatera till. Alla vet nog vad du menar om du säger citron, och då blir det enklare för andra att förstå vad du menar.
Fundera också över intensiteten och komplexiteten. Finns det många olika fina nyanser av dofter eller är det bara päron rakt igenom?
3. Smaka
Till slut så tar vi en klunk och kör runt vinet i munnen. Fundera på sötma, syra, kropp, hur intensiva smakerna är samt tanniner för de röda vinerna. Är syran låg eller hög? Känns vinet lite strävt eller mycket strävt i form av tanniner? Känns begrepp som syra och tanniner lite främmande finns flera artiklar här på Vinologik där du kan lära dig på ett snabbt, roligt och lättförståeligt sätt.
Av Christian Ragnarsson