Innehållsförteckning
Vad är tanniner?
Den korta versionen
Vi gör det enkelt och fattar oss kort i början: Tanniner - eller garvsyra som det också heter, sitter i druvans skal, stjälkar och kärnor och ger en sträv och kärv känsla i munnen. Tanniner förekommer framför allt i röda viner men finns även i vita.
Det var den korta och enkla varianten, men såklart finns det mycket mer och säga. Här kommer den lite längre versionen!
Den längre versionen
Tanniner tillhör en grupp kemiska ämnen som kallas för polyfenoler och finns på lite olika ställen i växtvärlden, främst i bark, växter och frukt.
Tanninerna finns främst på druvans skal, men även i stjälkar och i kärnorna och släpper ifrån sig färg- och smakämnen under jäsningen. Det är därför mycket viktigt att som vinmakare ta hand om detta, då det till stor del avgör vilken färg, fyllighet och munkänsla vinet får.
Vill man ha mycket strävhet, alltså mycket tanniner, ska man ha en lång urlakning, det vill säga att skalen får ligga med länge. Precis som man gör rött vin!
För vitt vin är, i regel, skalen inte med så länge, om överhuvudtaget. Därför har dessa viner inte speciellt mycket tanniner och därmed liten eller ingen strävhet. Detsamma gäller för rosé!
Vad gör tanniner med vinet?
Tanninerna är viktiga, speciellt för röda viner och bidrar bland annat till följande:
Struktur i vinet
Påverkar strävheten
Skyddar vinet under lagring
Bidrar till torrhet
Påverkan munkänslan
Som med mycket annat inom världen av vin är det hela mycket relaterat till personliga preferenser. Gillar du sträva viner är tanniner helt klart för dig, medan vissa föredrar mjukare viner.
Vill du lagra vin är mycket tanniner jättebra, eftersom det hjälper till att skydda vinet under lagringen. Med tiden kommer tanninerna fällas ut och sjunka till botten som ett sediment. Det gör att vinet blir mjukare och blir riktigt trevligt med lite lagring och tålamod - testa gärna!
Tanniner och mat
När det gäller mat är tanniner väldigt bra som svar på proteiner och fett.
Har du proteinrik mat som kött, smör, grädde eller ost kommer det dämpa tanninerna, göra vinet mindre strävt och istället mjukt. Till stora rejäla grillkvällar kan du därför välja ett tanninrikt vin och få en fin kombination!
Något annat som minskar känslan av strävhet i vinet, alltså hur märkbara tanninerna är, är salt. Var därför inte rädd för att salta lite extra på maten om vinet känns för strävt för ditt tycke och smak!
Viner med mycket tanniner
Letar du efter viner med mycket tanniner ska du satsa på följande druvsorter:
Cabernet sauvignon
Syrah
Petite Syrah
Nebbiolo
Malbec
Tannat
Mourvédre
Tempranillo
Vin från följande ursprung har ofta mycket tanniner:
Bordeaux
Madiran
Cahors
Priorat
Toro
Barolo
Barbaresco
Brunello di Montalcino
Viner med lite mer tanniner
Viner med lite tanniner
Vill du ha viner med lite tanniner, som är mjukare och inte lika sträva, bör du satsa på någon av följande druvsorter:
Pinot noir
Gamay
Dolcetto
Lambrusco
Frappato
Bobal
Gärna från följande ursprung:
Beaujolais
Bourgogne
Vissa delar av Kalifornien
Viner med lite mindre tanniner
Av Christian Ragnarsson