Att lägga in en flaska rödvin i kylen känns för vissa ungefär lika naturligt som att sätta på sig skor först och strumpor sedan, men det är faktiskt ett hett (eller snarare kallt) serveringstips!
Lätta viner bygger nämligen på syra och fräschör och dessa egenskaper framhävs ännu mer ifall vinet kyls. Resultatet blir ett mer läskande vin med högre drinkability. Vinet bör dock inte blir för kallt eftersom kyla hämmar aromer och smak.
“Lätta viner bygger nämligen på syra och fräschör och dessa egenskaper framhävs ännu mer ifall vinet kyls.”
Kraftigare röda viner, så som viner från Bordeaux eller Ribera del Duero, är fylligare och har mer tanniner och behöver inte kylas ner lika mycket som lättare viner. Runt 18 grader är bra. Beaujolais och vin gjort på druvan Pinot Noir hör ofta till kategorin lättare viner och kan med fördel kylas ner till 14 grader.
Känns det rörigt att hålla koll på temperaturer hit och dit kan man följa en 30-minuters-regel som kanske inte helt stämmer, men är lätt att komma ihåg: 30-40 minuter innan servering är det skjuts in i kylen för vinflaskans del.
Är man på jakt efter en ännu enklare minnesregel kan man utgå från att inte dricka något vin i rumstemperatur. Allt vin mår bra av fräschör.
Snabb repetition:
Ställ in rödvinet i kylen ca 30-40 min innan servering
Sikta på 18 grader för fylligare röda viner
Och 14 grader för lättare röda viner
Av Christian Ragnarsson