Innehållsförteckning
En anrik produktion föds på nytt
Många förknippar säkert Tyskland som ett vitvins-land, vilket är naturligt och det görs en mängd fantastiska vita viner här, men på senare tid har det hänt mycket inom kategorin mousserande vin.
Även om Tyskland har en lång tradition av att göra mousserande vin har dessvärre kvaliteten lämnat lite att önska. Mycket av produktionen tog fart efter världskrigen och man valde då att tillverka mousserande vin genom den så kallade tankmetoden, alltså jäsning på ståltank, för att kunna producera stora volymer relativt snabbt. Även om det finns bra viner som görs genom tankmetoden gjordes mycket av vinerna på enbart eller delvis importerade druvor vilket resulterade i lågprisvarianter för den lokala marknaden.
Mycket har hänt sedan dess och numera görs seriös och välgjord sekt på ett flertal ställen som dessutom exporteras och konkurrerar med mousserande viner från andra länder och regioner. Även om många fortfarande använder sig av tankmetoden sker viss tillverkning genom den så kallade traditionella metoden, alltså med en andra jäsning på flaska.
Nya regler stöttar högre ambitioner
Även när det kommer till vilka druvor man använder har det skett en förändring. Begreppet Deutscher Sekt innebär att vinet är gjort på druvor från Tyskland och står det en region på flaskan måste druvorna komma därifrån. Står det dessutom b.A (besonder Anbaugebiete, direktöversatt till “särskilda odlingsområden”) måste vinet vara producerat i en av de 13 kvalitésvinregioner som finns i landet, så som exempelvis Mosel eller Rheingau. De nya begreppen och lagarna har hjälpt till med att driva upp kvalitén och flytta fokus från lågpris och kvantitet till ursprung och kvalitet.
Druvorna chardonnay och pinot noir förekommer, precis som för champagne, men även den lokala superstjärnan riesling används i många fall. Riesling är en druva som passar bra för tillverkning av mousserande vin då den har en naturligt hög syra som gör att man kan göra lätta, torra och fräscha viner som dessutom går bra att lagra.
Nyfiken på att testa sekt?
Är man nyfiken på att testa en sekt är det väl passande att just välja en sekt gjord på lokal riesling! Vår rekommendation är från en producent i Pfalz, som ligger i de sydvästra delarna av landet. Producenten Dr. von Bassermann-Jordan gör utöver sina fantastiska stilla viner på riesling även sekt, i detta fall en non-vintage brut sekt som är elegant, frisk och fruktig med hög syra.
Vinet har inslag av gröna äpplen, fläder, citron och persika. Utöver den friska fruktigheten finns även karaktär från den andra jäsningen på flaskan där vinet lagrades 12 månader med sin jästfällning och vi hittar en fin brödighet med inslag av kex.
Vinet är perfekt som aperitif eller till eleganta rätter av fisk och skaldjur och går att beställa genom Systembolaget till din lokala butik!
Riesling Sekt Brut
Dr. von Bassermann-Jordan, NV
Tyskland, Pfalz
219 kr - Flaska 750 ml
“ Vinet har inslag av gröna äpplen, fläder, citron och persika. Utöver den friska fruktigheten så finns även karaktär av bröd och kex. ”
Läs mer om vinetÄr man intresserad av att testa fler viner kan vi rekommendera sekt från Bibo Runge och Peter Jakob Kühn som regelbundet brukar dyka upp på tillfälligt sortiment eller så går det naturligtvis bra att kontakta oss direkt för att få fler rekommendationer.
Fakta
Övriga termer kring sekt
Winzersekt
Innebär att alla druvor måste vara från tillverkarens egna vingårdar och vinet måste vara framställt genom den traditionella metoden, alltså genom en andra jäsning på flaska. På tyska kallas denna metod klassische flaschengärung.
Jahrgangssekt
Årgångsbetecknad sekt, det vill säga att druvorna är skördade ett specifikt år. Motsvarighet till vintage.
Sötma i sekt
Till skillnad från stilla tyska viner använder man franska begrepp för att beskriva sötman i vinet, alltså termer så som brut, extra brut och brut nature.
Av Christian Ragnarsson