Gemensamt för alla tre typer av mousserande vin är att man börjar med att göra ett så kallat basvin (icke-mousserande). Grovt förenklat plockas och pressas druvorna och sedan låter man musten få jäsa. Jästen i musten omvandlar druvornas socker till alkohol. Vin är alltså jäst druvsaft. Låter inte lika gott, eller hur?
Prosecco
Område: Regionen Venetien i norra Italien
Druva: Glera
Prosecco görs med den så kallade tankmetoden, den vanligaste metoden att framställa mousserande vin på. Man fyller en stor ståltank med sitt basvin och tillsätter nytt socker och ny jäst för att det ska jäsa igen. När vinet jäser skapas koldioxid och det är där bubblorna kommer ifrån.
När jäsningen av vinet är färdigt filtrerar man bort den döda jästen och tillsätter ytterligare lite socker för att göra vinet så sött som man vill ha det.
Prosecco är för i övrigt världens mest exporterade mousserande vin.
Cava
Område: Majoriteten av Cava görs i Katalonien i ett område som heter Penedés utanför Barcelona, men all Cava görs i Spanien
Druvor: Macabeo, Xarel-lo, Parellada samt några andra mindre vanliga druvor
Cava gör man inte på tankmetoden utan på den traditionella metoden, vilket innebär att man gör en andra jäsning på flaska.
Istället för att man fyller en ståltank med basvin och har i socker och jäst är det istället flaskor med basvin man tillsätter jäst och socker i. Med den traditionella metoden får också den döda jästen ligga kvar i flaskan när jäsningen är klar istället för att tas bort. Den döda jästen ger karaktär, ofta en brödighet, till vinet och ju längre vinet lagras ihop med jästen, desto mer karaktär.
Champagne
Område: Distriktet Champagne i Frankrike
Druvor: De blå druvorna Pinot Noir och Pinot Meunier, samt den gröna druvan Chardonnay är vanligast
Champagne gör man i stort sett så som man gör Cava, dvs. genom traditionella metoden med en andra jäsning på flaska. All champagne måste ha lagrats minst 12 månader tillsammans den jäst som blir kvar i flaskan och minst 15 månader totalt.
Gör man mousserande vin med samma metod på andra platser i Frankrike heter de istället Crémant som också kan hålla väldigt hög kvalitet!
Nyfiken på testa?
Här är exempel på de olika vinerna! Varsågod!
Av Christian Ragnarsson