Ett antal producenter har valt att lämna ursprungsbeteckningen Cava som domineras av ett fåtal producenter som står för majoriteten av produktionen. Istället har man gått ihop under namnet Corpinnat i ett försök att lyfta fram ursprung och kvalitet. Själva grundidén är att belysa kvaliteten i vinerna från området. Fokus på mindre kvantitet och mer kvalitet, kan man förenkla det hela!
Grundproblematiken är att de hantverksmässiga producenterna tyckte att det var orimligt att ett budgetvin för 4€ har samma kvalitetsbeteckning som ett påkostat vin för 90€. De menade att anseendet för Cava riskerades att urholkas om ingenting ändrades.
Tanken först var att vara en kvalitetsbeteckning för Cava, men när det inte gick valde man helt enkelt att lämna Cava och köra på sitt eget race i januari 2019.
Odlingen måste vara ekologiskt certifierad och allt skördearbete görs för hand. Vinmakningen sker i producentens egna vinerna och lagras länge på sin jästfällning.
I dagsläget är det 10 producenter som är anslutna till Corpinnat och följer de strikta regler som har satts upp för att lyfta upp spanska mousserande viner som något seriöst och mer än partybubblor.
Så, testa gärna Corpinnat! Varför inte köpa din favorit-Cava och jämföra dem sida vid sida?
Av Christian Ragnarsson