Innehållsförteckning
Orangevin har seglat upp som en riktigt trendig vinstil, men det är inte alla som har druckit det eller vet vad det är. Så nu tittar vi närmare på det!
Vad är ett orangevin?
Jo, det är ett vin gjort på gröna druvor, precis som vitt vin, men man separerar inte skalresterna från musten. Istället får druvmusten ligga i kontakt med druvskalen som färgar av sig och resultatet blir ett vitt vin med mörkare färg och strävhet från druvskalens tanniner. Inte helt olikt hur man tillverkar rosévin:
Rosévin = gör man på blå druvor vars druvmust får ligga i kontakt med druvskalen som färgar av sig.
Orangevin = gör man på gröna druvor som får ligga i kontakt med druvskalen som färgar av sig.
Den mörkare färgen blir ofta åt det orange hållet - därav “orangevin”.
Vissa orangeviner är också mer eller mindre grumliga, vilket de blir om vinmakaren väljer att hoppa över stegen klarning och filtrering vid tillverkningen. Det grumliga är alltså en restprodukt från jäsningen men är självklart helt ofarligt.
Det finns en mängd olika stilar på orangevin, vissa orangevin har bara lite skalmaceration medan andra har mycket mer, vilket ger helt vinet olika karaktär.
Av Christian Ragnarsson