Är du en syra-junkie?
Vissa älskar det, andra tycker det kan bli för mycket. Oavsett dina preferenser är det bra att förstå det här med syra i vin. Det är ju ändå en grundpelare i ämnet och viktigt när man beskriver vin, för sig själv eller någon annan.
Syra är en grundsmak som finns både mat och dryck. Men vad är syra och vad är det bra för?
För vin förekommer det naturligt i druvan och bidrar med en friskhet till vinet. För att enklast förstå syra kan du tänka dig att du biter i en citron eller i ett omoget krusbär. Det sticker till och vattnas i munnen, eller hur? Där har vi skyhög syra!
För viner finns det alltid men i varierande mängd, typ och de märks av olika tydligt. Det går att mäta nivån av syra i ett vin men det som nästan är viktigast är hur det sensoriskt uppfattas för dig. Alla är olika och är olika känsliga. Vidare hänger syra även ihop med andra grundsmaker som påverkar hur det upplevs. Säg till exempel att det finns lite sötma i vinet, då kommer syran upplevas mindre och tvärt om. Intressant va?
Syran i det slutgiltiga vinet bestäms av en rad faktorer så som växtplats och vinmakningsteknik men även vissa druvor har högre syra naturligt. För gröna druvor hittar vi till exempel riesling och chardonnay medan vi för blå exempelvis har pinot noir och nebbiolo.
Hur ska man tänka med vin som har hög syra till mat då?
Ett vin med hög syra sitter finfint till salt, fet och syrlig mat. Har du till exempel lite fetare mat så som fet fisk eller krämiga ostar är hög syra kanon då det lättar upp maträtten och fettet i maten gör att vinet känns mindre friskt. Då måste vi se till att vi har en högre nivå innan då vi kan räkna med att den kommer upplevas längre till maten!
“Ett vin med hög syra sitter finfint till salt, fet och syrlig mat.”
Av Christian Ragnarsson