Ja, vad menar man när man pratar om tanniner, egentligen?
Tanniner ger en sträv känsla i munnen
Tanniner sitter i vindruvornas skal, stjälkar och kärnor, vilket är en anledning till att man ofta springer på tanniner i röda viner. Detta eftersom när man gör rött vin låter man musten ligga och ta det lugnt tillsammans med just skalen, stjälkarna och kärnorna mycket längre tid än med vitt vin.
Olika druvor är olika tanninrika. Druvorna Nebbiolo, Syrah och Cabernet Sauvignon till exempel, har höga halter av tanniner. Druvor med tjockare skal har mer tanniner
Då kanske du tänker att en tanninrik druva = tanninrikt vin? Nej, så enkelt är det tyvärr inte. Vinmakaren kan bestämma hur mycket tanniner som ska haka på i vinet genom att bland annat styra hur länge musten, skalen och stjälkarna ligger i kontakt med varandra
Sist, men absolut inte minst: Om man vill ducka huvudvärk bör man då ducka vin med mycket tanniner? Nja. Man kan vara känslig mot histamin och få ont i huvudet pga histamin, men det vore inte rättvist att skylla på tanniner faktiskt. De tråkiga nyheterna är att de flesta vinerna innehåller histaminer. De goda nyheterna är dock att halterna av histamin brukar vara lägre i vitt vin.
Av Christian Ragnarsson