Innehållsförteckning
Vad ska man välja för vin till sill, gravad eller rökt lax?
Sill är inte helt enkelt att matcha då den innehåller både sötma och syra, vilket kan ställa till det lite. Vidare är sill en fet fisk, som är viktigt att ta i beaktning när du väljer dryck till. Som tur är ligger många sillsorter nu för tiden i krämiga, feta inläggningar som gör det enklare att kombinera med vin.
Det gäller även för laxen som också den är en fin, kraftigare fisk. Här har vi dock inga inläggningar med tydlig kryddning på samma sätt vilket gör det hela lite lättare! Viktigt här är att skippa rött vin, vilket inte kommer fungera alls. Tanninerna och strävheten i det röda vinet kommer inte gå ihop med syran och smakerna blir helt fel. Nej, det hoppar vi! Låt oss istället satsa på ett vitt vin med tydlig fruktighet och gärna lite sötma.
Vi utvecklar:
Tips på vin till sill
Ett mycket säkert kort som passar till många olika sorters sill är ett fruktigt vin med lite avrundad sötma. Sötman hjälper till att ta emot de olika kryddorna och syran hjälper till att lätta upp den feta konsistensen med sin fräschör. Här kan exempelvis en halvtorr riesling vara ett utmärkt alternativ! Dessutom är de ofta lite lägre i alkoholhalt, något som är väldigt praktiskt i värmen när man börjar dricka runt lunch.
“Sötman hjälper till att ta emot de olika kryddorna och syran hjälper till att lätta upp den feta konsistensen med sin fräschör. ”
Som ett alternativ kan rejält fruktiga, gärna lite druviga och blommiga viner fungera bra till. Ett exempel på detta är vin på druvan Pinot Gris från exempelvis Alsace i Frankrike. Här får vi mycket frukt som även den hjälper till att hantera kryddorna och vinet har tillräcklig intensitet för att inte bli överkörd av rättens kraft.
Tips på vin till gravad eller rökt lax
Har du planer på en gravad lax till midsommarlunch finns det en tydlig sötsalt smak där som bara ber om ett fruktigt vin. Vill du veta vad det bästa är? Vinerna ovan som passade till sillen kommer att göra succé även här! Har du ett vin med lite sötma och tydlig fruktighet kommer det att möta upp sötman i fisken på ett ypperligt sätt och syran hjälper till att matcha sältan.
Har du istället en rökt lax har vi inte samma sötma i fisken och betydelsen av att möta detta i drycken minskar. Här kan fler vita viner passa, men viktigt är dock att man väljer något som är lite fylligare och rundare. Man kan också välja att testa med ett vin som har fatkaraktär - om man vill.
Mousserande ett bra alternativ
Ett mousserande vin kan också vara ett bra alternativ till fisken!
Här har vi nämligen gott om fräschör och syra att bryta ner den feta fisken med, oavsett om det är sill eller lax, och fetare inläggningar. Bubblorna hjälper också dem till att bidra med friskhet. Mousserande är en väldigt matvänlig typ av vin som är tacksam att falla tillbaka på!
Viner sitter helt rätt till midsommarlunchen
Kloster Eberbach Riesling Kabinett 2022
Riesling Kabinett
Kloster Eberbach, 2022
Tyskland, Rheingau
119 kr - Lättare glasflaska 750 ml
“Pigg fräsch syra som fräschar upp restsötman och gör att viner inte upplevs som tungt utan snarare generöst fruktigt. Gott om päron, honungsmelon och gula äpplen i glaset. Perfekt till kryddstark eller asiatisk mat!”
Läs mer om vinetHubert Beck Grande Réserve Pinot Gris 2021
Grande Réserve Pinot Gris
Hubert Beck, 2021
Frankrike, Alsace
115 kr - Lättare glasflaska 750 ml
“Härligt lite rund sötma som lyfter fram den generösa smaken med gula äpplen, mandarin och vita blommor. Syran är hög och fräschar upp det hela och gör att vinet känns druvigt och blommigt utan att bli för mycket. ”
Läs mer om vinetLouis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut
Crémant de Bourgogne Brut
Louis Bouillot, NV
Frankrike, Bourgogne
149 kr - Flaska 750 ml
“Klassiskt och välkänt Crémant de Bourgogne som är perfekt att ha hemma som husbubbel! Friskt och fruktigt med röda äpplen, kex och persika. Torrt och alldeles underbart krispigt! ”
Läs mer om vinetAv Christian Ragnarsson