Hur viktig är personen bakom vinet?

Vi lyssnar in på en timmes livestream mellan Daniella Lundh och den sydafrikanska vinmakaren Adi Badenhorst.

Publicerat söndag 11 april 2021 i kategorin Meet the maker.

Hur viktig är personen bakom vinet?

Hur viktig är personen bakom vinet? Såklart behövs det en duktig vinmakare för att göra bra vin, men kan vin till och med bli bättre om man gillar personen bakom?

Efter att ha lyssnat i över en timme på samtalet mellan svenska sommeliern Daniella Lundh och den sydafrikanska vinmakaren Adi Badenhorst är jag helt övertygad om att det stämmer. Adi’s karisma och personlighet förhöjer hans viner - det är ingen tvekan om saken. Är man, som oss, av åsikten att vin är mer än vad som är i flaskan är personerna bakom en viktig del.

På sätt och vis så personifierar Adi vår syn på vin. Han har koll och är duktig men tar det hela med en klackspark och är rejält ledig. Han säljer inget, samtidigt som hela han säljer och får dig att älska både honom och hans viner.

Vem är han då, mannen bakom Badenhorst Family Wines?

Vinmakningen går, som i så många andra fall, i familjen och Adi går i sina förfäders fotspår. Efter avklarade studier har han varit med och gjort vin runt om världen, bland annat i Frankrike och Nya Zeeland, innan han vände hem för att 2008 slå sig ner i sitt hemland och köpa 60 hektar mark med sin kusin Hein. 

Adi och Badenhorst Family Wines håller till i regionen Swartland i Sydafrika, cirka 5 mil norr om Kapstaden. Han själv ser sig som en naturvinsmakare och vill göra viner som uttrycker ursprung, druvans karaktär och hans vinmakningsfilosofin. Druvorna odlas ekologiskt och utan konstbevattning (något som kallas för dry-farming) och mycket fokus ligger på just jordbruket. Adi uttrycker det själv som “We are just fucking simple farmers”. Här används inga bekämpningsmedel utan finns en stolthet i att göra allting ordentligt med respekt för naturen och inte minst för personerna som som arbetar med produktionen. Under samtalet lyfter han fram det sociala ansvaret som är så viktigt för honom och Sydafrika:

“Our most important thing here in South Africa is to be socially sustainable for our community and the people that work here. But to be that we need to be financially sustainable. Those are the main criterias that we work with here.”

Sydafrikas vinindustri som helhet fokuserar mycket på att förbättra villkoren och förhållanden för de som arbetar i industrin, något som Badenhorst och Adi tar prioriterar i stor utsträckning. 

Adi Badenhorst på länk.

Adi Badenhorst på länk.

I vingårdarna gäller så kallade bush-vines, det vill säga vinrankor som får växa fristående utan stöd från uppbindning. Det passar perfekt för det torra, varma klimatet i regionen. Adi själv lyfter fram fördelen att han kan gå runt obehindrat i vingården - “You know, I’m too fucking old to like climb under wires if I want to go between the rows” säger han och skrattar innan han fortsätter dricka sin hemmagjorda brandy gjord på druvor odlade utanför huset. 

Här finns det gott om så kallade field-blends, vilket innebär vingårdar med varierande sorter. Adi själv svarar inte riktigt på hur många sorter han odlar utan nöjer sig med svaret “too many”. Till största del är det chenin blanc, cinsault och grenache som gäller. Majoriteten av druvorna kommer från egna gårdar men en mindre mängd köps in från utvalda grannar. 

För vinmakningen ligger renhet i fokus, han berättar att han vill göra viner som är “clean” och mycket sker på traditionellt sätt. Fokus ligger på det naturliga där minimalt med svavel tillsätts, enbart naturlig jäst används och filtrering sker bara vid behov. Betongkar och äldre större ekfat används, men inga nya ekfat i produktionen eftersom fokus istället ligger på druvornas karaktär. 

Alla druvorna får jäsa ihop utan krossning eller avstjälkning. De plockas ihop och vinifieras ihop. “We throw all these grapes together and we hope for the best” förklarar han ödmjukt även om man förstår fingertoppskänslan och kunskaperna som krävs för att få det hela att flyga på den nivån det gör.

“We throw all these grapes together and we hope for the best”

Precis som Adi har hans viner mycket personlighet och karaktär. Under kvällen testar vi hans vin “Family White” 2018 som är en blandning av tolv druvor, även om etiketten bara nämner sex. “Don’t believe the back label” säger han med ett leende samtidigt som han förklarar att han själv anser att det här är det bästa de gör. 

Vinet har ett fantastiskt djup och fin koncentration av frukt. Arommässigt finns det gott om gula äpplen, aprikos, varm citron och en aning färsk ananas. Den rejäla syran ger fräschör och håller ihop vinet galant. Det är en väldigt trevlig munkänsla i vinet som fyller upp utan att bli för mycket. Komplexiteten och längden är där. Adi säger att vinet passar för lagring och jag tror honom. Det vore fantastiskt kul att testa vinet med lite ålder. Jag passar på att gömma en flaska långt in i vinkylen så får vi se vad framtiden visar. 

Även om vinet är fantastiskt och förtjänar att ha allt fokus på sig är det svårt med Adi på scen. Det finns hårt arbete och en otrolig skicklighet som vinmakare bakom hans rejäla skägg men för kvällen så står hans charmighet och humor i rampljuset och lyfter både kvällen och vinet.

Så ja, vi får besvara vår egen fråga från inledningen: vin kan bli bättre om man gillar personen bakom. Adi är långt ifrån kostymerna i industrin och jag fullkomligt älskar det.

Christian Ragnarsson

Publicerat söndag 11 april 2021 i kategorin Meet the maker.

Av Christian Ragnarsson

Laddar kommentarer