Klassisk Mosel med Max Ferd Richter

I Mosel hittar vi några av Tysklands mest kända och eleganta viner som är ordentligt långlivade och de bästa klarar decennier av lagring.

Publicerat tisdag 6 april 2021 i kategorin Vinrecensioner.

Klassisk Mosel med Max Ferd Richter

Glad påsk säger vi och firar påskdagen med en Kabinett från Mosel!

I regionen Mosel i Tyskland odlar man framför allt druvan Riesling utmed floden Mosel, som slingrar sig genom landskapet. Här är klimatet svalt och druvorna får en naturligt hög frisk syra.

I Mosel hittar vi några av Tysklands mest kända och eleganta viner som är ordentligt långlivade och de bästa klarar decennier av lagring.

Det här vinet är en så kallad Kabinett - men vad betyder det?

Förenklat kan man säga att Kabinett är en vinstil eller en kategori som ingår i, vad som i Tyskland kallas för, Prädikatswein som är den högsta kvalitetsklassen. Inom denna kvalitetsklass delar man sedan in vinerna utifrån vilken sockerhalt druvorna hade vid skörd.

Kabinett är den första nivån på skalan och innebär att druvorna har nått full mognad. Till Kabinettstilen hör att man inte omvandlar allt socker till alkohol i jäsningsprocessen och resultatet blir ett vin med lägre alkoholprocent (9% i detta fall) med lite socker kvar. Värt att notera är att sockret är helt naturligt från druvorna, man tillsätter alltså inte något socker här.

Vinet blir lätt, friskt och generöst fruktigt men har också en rejäl syra som balanserar upp sötman, så vinet känns lätt och fräscht istället för kladdigt och tungt. I glaset hittar man gott om mogna päron, lime, honung och aprikoser.

När passar en kabinett, då? Det finns massor av tillfällen! Varför inte till vinlunch i solen eller tillsammans med sushi eller thai? Lite sötma är nämligen ett perfekt vapen mot hetta i maten. Längre alkohol är också väldigt underskattat i många tillfällen.

Christian Ragnarsson

Publicerat tisdag 6 april 2021 i kategorin Vinrecensioner.

Av Christian Ragnarsson

Laddar kommentarer