Vinlandet Sverige: Vi träffar Hasse från Svenska Hantverksdrycker

Nyfiken på svenska viner? Det är vi också! Vi hade tur att få sitta ner med eldsjälen Hasse från Svenska Hantverksdrycker i NOFO Wine Bar’s vackra lokaler på Södermalm i Stockholm och lära oss mer.

Publicerat fredag 21 maj 2021 i kategorin Vinrecensioner.

Vinlandet Sverige: Vi träffar Hasse från Svenska Hantverksdrycker

Hasse drog igång företaget Svenska Hantverksdrycker hösten 2017 efter att en nära släkting överraskade honom med en blindprovning av sitt “trädgårdsvin”. Vinet visade sig vara svenskt och Hasse berättar själv att det var svårt att förstå att det kom från Sverige och trodde det hela var ett prank. Faktum var att det var ett vin från Skåne i glaset, och släktingen startade senare Flyinge Vingård, som numera helt klart är en svensk vinproducent att hålla koll på. 

Men vi spolar tillbaka bandet: Vadå? Odlar man vin i Sverige? 

Vinlandet Sverige

Ja, det är faktiskt så att Sverige är ett officiellt vinland sedan år 1999! Definitionen av svenskt vin är att vinet är gjort på druvor som odlas i Sverige. Köper man in druvor från ett annat land men tillverkar själva vinet här räknas det alltså inte som svenskt vin.

“ Definitionen av svenskt vin är att vinet är gjort på druvor som odlas i Sverige. ”

Är det inte för kallt för att odla vin i Sverige kanske du undrar? Jo, Sverige har ju minst sagt ett svalt klimat som sätter begränsningar för vad och hur man odlar. Det är framför allt längs kusterna i södra delarna av landet tillsammans med Öland och Gotland som vi hittar vinodlingar, även om det finns på andra ställen också. 

På grund av klimatet är det främst vita viner som görs. Få soltimmar och låga temperaturer innebär att gröna druvor har möjlighet att mogna, medan många blå druvor får det svårare även om sådana odlingar förekommer också. Även mousserande vin är populärt och där passar det med hög syra i vinerna som är möjligt att få i vårt svala klimat. Vissa producenter börjar även göra mer orangevin. 

Druvsorterna som odlas i Sverige skiljer sig från många av de du kanske känner till sedan tidigare. Även om druvsorter från andra länder inom EU får användas kräver de mer sol och högre temperatur än vad vi kan erbjuda så här långt norrut. Därför har vi andra druvor som är bättre anpassade till oss, som generellt mognar tidigare och är mer sjukdomsresistenta. Här hemma hittar vi druvsorter såsom Solaris, Rondo, och Cabernet Cortis. 

Just Solaris, som är en grön druvsort, är väldigt populär. Den är resistent mot sjukdomar och mognar snabbt och bygger upp höga nivåer av syra och socker relativt enkelt. Dessutom är den lite av en kameleont och väldigt mångsidig. Solaris passar till mycket och man kan göra både torra, söta och mousserande viner. Karaktärsmässigt kan Solaris ge aromer av tropisk frukt och viss blommighet - hur trevligt? 

“Just Solaris, som är en grön druvsort, är väldigt populär. ”

För röda- och roséviner är den blå druvsorten Rondo vanlig. Den mognar bra trots våra norra breddgrader och ger generellt mycket frukt. Den har relativt lite tanniner vilket gör att den ofta blandas med andra druvor, speciellt om man har tänkt att lagra den på ekfat. 

Okej, så nu har vi lite koll på grunderna för vinlandet Sverige. Vi spolar fram till vårt möte med Hasse från Svenska Hantverksdrycker igen.

Vi testar vin med Hasse

Hasse väljer ut producenter som står för hantverksmässig tillverkning och kvalitet, och utöver vin så finns sprit, cider, lemonader och annat alkoholfritt i sortimentet som alltid är närproducerat av småskaliga producenter. Idén med mindre producenter och unika produkter är något vi också är väldigt förtjusta i. 

Snack om vinlandet Sverige med Hasse från Svenska Hantverksdrycker.

Snack om vinlandet Sverige med Hasse från Svenska Hantverksdrycker.

Okej, så nu till det alla väntar på. Hur var vinerna? Med sig hade Hasse tre viner från Vingården i Klagshamn och två från Flyinge Vingård. Generellt var vi väldigt imponerade av vinerna, de var inte bara goda utan också unika med mycket karaktär. 

Vingården I Klagshamn

Vingården i Klagshamn ligger strax söder om Malmö och drivs av Murre och Lena som drog igång redan 2001. Här odlar de mest den gröna druvan Solaris men har också Rondo och Cabernet Cortis. Vi fick testa tre spännande viner: en rosé, ett orangevin och ett fatlagrat vitt vin. 

Rosén har en väldigt elegant karaktär med lättare röda bär så som smultron och lingon. Torrt med en hög syra som gör det hela läskande, trevligt med en vacker rödrosa färg. Är du nyfiken på att testa hittar du den under artikelnummer 32776 på Systembolaget och du får betala 150 kronor för en halvliter.

Orangevinet heter Textur och har 44 dagars skalkontakt på Solaris. Här använder man 50% egen jäst och 50% av en odlad jäst. Att köra med egen jäst är extra svårt men såklart roligt att man försöker få låg intervention i hantverket. Här hittar vi lite tanniner från skalkontakten som ger textur (därav namnet) och biter tillbaka. Fina aromer av mogen tropisk frukt i form av klementin, ananas och apelsinskal. Skoj! 

Till sist testar vi Inkognito som är ett av producentens flaggskepssvin! Gjort på 100% Solaris som lagrats 11 månader på franska fat, varav 30% av faten var nya. En generös fruktighet med Solaris tropiska karaktär. Gula äpplen, marsipan, ananas möter vaniljen från faten. Hög syra och hög alkohol - hela 16%! Gott med ett bra djup och tryck i smakerna. 

Vingården i Klagshamn Inkognito.

Vingården i Klagshamn Inkognito.

Flying Vingård

Hoppar vi vidare i provningen hamnar vi en bit utanför Lund. Nämligen hos familjedrivna gården Flyinge Vingård. De satte sina första Solarisplantor år 2009 och har ett tydligt ekologiskt mål. De är även sedan år 2009 KRAV-certifierade. Här får vi testa vinerna Pegasus Solera och Pegasus Blend som båda är gjorda på Solarisdruvan.

Pegasus Blend har gott om syra som läskar upp samtidigt som det finns ett inslag av ekfatslagring, vilket ger lite mer djup och bredd på det hela. Frukten är elegant med röda äpplen, citrus och aprikos. 

Flying Vingård Pegasus Blend.

Flying Vingård Pegasus Blend.

Från Flyinge var dock favoriten Pegasus Solera. Här används ett väldigt intressant tillvägagångssätt: det är nämligen inspirerat av solera-systemet som används vid bland annat sherry tillverkning. Något förenklat går det hela ut på att man har olika årgångar på olika fat och sedan blandar vin från dessa för att skapa ett helt nytt vin som då består av olika årgångar. Det hela kräver såklart skicklighet för att få bra resultat och det har man lyckats med här. 

Fin intensitet i smakerna som bjuder på en bredd som är jämfört med Blend, som vi testade först. När det kommer till aromer finns lite vanilj från faten som möter gula äpplen, kardemumma och honungsmelon. Aningen fylligare, men med en bibehållen hög syra. Riktigt bra och helt klart att testa ifall man är nyfiken. Artikelnummer 33944 på Systembolaget och prislappen för 750 ML ligger på 295 kr. 

Summa summarum

Sammanfattningsvis är alla vinerna imponerande. De är riktigt kul att det går att göra vin på den här nivån i Sverige och jag är helt övertygad om att det kommer bli bättre med tiden. Extra roligt är den bredden som finns: allt från ståltank, eklagring, rosé, orange till mousserande. Det händer extremt mycket och det är många som vågar testa sig fram och experimentera med nytt. För nytt är det ändå, hela vinlandet Sverige. 

Samtliga viner från provningen med Hasse.

Samtliga viner från provningen med Hasse.

Framtiden ser dock ljus ut, vinerna är bra och kommer bli bättre i takt med kunskaper och ytterligare investeringar i allting som krävs. Fler och fler får även upp ögonen för hur roligt det kan vara med lokalt småskaligt hantverksmässigt gjorda produkter, oavsett om det är vin eller inte. 

Jag är övertygad om att det finns många i landet som är nyfikna på den svenska vinindustrin och gärna testar sig fram. Hasse berättade själv om planer på att försöka få ihop en vinlåda med Svenska viner som man kan beställa hem från Systembolaget. En rolig idé som vi får hoppas förverkligas snart. 

Transparens!

Ditt förtroende för oss är viktigt, därför vill vi gärna förtydliga bakgrunden till provningen och artikeln.

Provningen genomfördes tillsammans med Svenska Hantverksdrycker som säljer och distribuerar vinerna. Mötet var förutsättningslöst och Vinologik har inte fått betalt för att skriva om det. Vi betalade dock inte för vinerna, vilket är viktigt för oss att förtydliga. 

Vi är själva genuint nyfikna på vinlandet Sverige och ville lära oss mer för att på så sätt kunna sprida information till de som är intresserade. 

Texten är helt vår egen och har inte godkänts eller justeras av någon utomstående.

Christian Ragnarsson

Publicerat fredag 21 maj 2021 i kategorin Vinrecensioner.

Av Christian Ragnarsson

Laddar kommentarer