Innehållsförteckning
Vad har vin för sockerhalt egentligen? Bra fråga! Låt oss titta lite på ämnet.
Socker finns naturligt i vindruvor och på så sätt har alla viner också socker i sig. Det är helt enkelt frukten i sig som innehåller sockret och är en naturlig ingrediens i vin. Det är nämligen sockret som jästen äter upp och omvandlar till bland annat alkohol, i den så kallade jäsningsprocessen. Lite socker blir dock kvar i slutprodukten och det kallas för restsötma.
Tillsätts socker i vin?
Vin som säljs inom EU får inte ha tillsatt socker men det finns vissa tekniker som gör att man kan öka mängden socker före och under jäsningen men i detta fall jäser det mesta bort senare. Man tillsätter alltså inte socker till ett annars färdigt vin.
Hur mycket socker innehåller olika viner?
Systembolaget visar sockerhalten i gram per 100 milliliter och går att se på alla viner i det fasta sortimentet. Här är olika nivåer för olika typer av vin.
Röda viner
Röda viner har ungefär 0,3-0,4 gram socker per 100 milliliter. Där druvor som till exempel zinfandel som även är känd som primitivo har lite mer, då den mognar lätt och ofta resulterar i vin av en generösare stil.
Vita viner
De flesta torra vita viner har mindre än 0,6 gram per 100 milliliter. Här är till exempel den gröna druvan gewürztraminer ofta generös i sin stil och innehåller lite mer restsötma.
Mousserande vin
Här finns det många olika stilar och vi har faktiskt en helt egen artikel om socker i mousserande vin. Men generellt man kan säga att torra mousserande viner har 0,6-1,5 gram socker per 100 milliliter. Är man istället intresserad av ett sött mousserande vin så finns det även sådana att välja på, bara man vet vad man ska leta efter. Till artikel om socker i mousserande vin.
Alkoholfritt vin
Visste du att de flesta alkoholfria viner har en högre sockerhalt än de med alkohol i? De ligger ungefär på 3 - 5 gram per 100 milliliter och har ofta en något högre sockerhalt för att det bidrar till fylligheten. Något som annars ofta försvinner när man tar bort alkoholen. Framför allt röda alkoholfria kan ha en del socker eftersom man gärna vill få till den runda fylliga karaktären.
Hur mycket socker innehåller andra drycker?
Jämför vin med till exempel läsk.
Avslutande ord
Vad som är en bra sockerhalt i vin är omöjligt att svara på eftersom de bara beror på ens egna preferenser. Generellt kan man säga att torra viner innehåller generellt lite socker jämfört med många andra drycker i vardagen och det är snarare alkoholen som man bör vara försiktig med ur ett hälsoperspektiv, även för den som räknar kalorier. Ett glas vin innehåller i runda svängar en fjärdedels sockerbit vilket är bra mycket mindre än till exempel läsk och juice.
Av Christian Ragnarsson