Innehållsförteckning
Du har möjligtvis sett etiketter på mousserande vin där det står Extra Dry eller Dry och gissat att det har någonting att göra med sockerhalten i vinet, och det har du givetvis helt rätt i! Men vad betyder de olika nivåerna och hur mycket socker innehåller egentligen det mousserande vinet?
Det hela är inte helt lätt men här har vi samlat en lista över de olika nivåerna, vissa är lite extra kluriga. Ta till exempel Extra Dry, direkt kanske man tänker att det innebär att vinet är extra torrt? Nja, Extra Dry är faktiskt någonstans i mitten.
Det hela beror på att människors preferenser kring vad som är sött och torrt har förändrats över tid. Extra Dry var en extra torr still förut, men numera finns det många stilar som är ännu torrare.
Termer för socker i mousserande viner
Värt och veta
Brut nature, Zero Dosage - 0-3 g/L
Extra Brut - 0-6 g/L
Brut - 0-12 g/L
Extra-Sec/Extra-Dry - 12-17 g/L
Sec/Secco/Dry/Trocken - 17-32 g/L
Demi-Sec/Semi-Seco/Medium dry/Halbtrocken 32-50 g/L
Doux/Dulce/Sweet 50+ g/L
g/L = Gram socker per liter.
När vi ändå är i farten, som en jämförelse, kan vi gå vidare med att informera ungefär hur mycket socker följande drycker innehåller:
Kaffe (om man inte häller i socker själv): 0 g/L
Mellanmjölk: 50 g/L
Apelsinjuice: 90 g/L
Nu har du lite bättre koll! Är du nyfiken på att lära dig mer om mousserande vin så kan du bland annat kolla in vår artikel om skillnaden mellan champagne, cava och prosecco.
Av Christian Ragnarsson