Innehållsförteckning
Det här gäller generellt för grillad mat
Grillad mat är ofta smakrik och får ofta en något bränd eller rökt yta från själva tillagningen, oavsett om det är kött, fågel eller vegetariskt. Dock är det inte bara det som läggs på grillen som spelar roll, även är till exempel såser en viktig del att ta med i beräkningen när man ska välja sitt vin. Har du en stark och het sås eller är såsen söt? Det påverkar nämligen mer än du tror. Vi kommer tillbaka till såser lite senare, men först börjar vi med kött!
Vin till grillat kött
Här spelar det roll vilken typ av rött kött du väljer att grilla. Är det en bit som är kraftigare med mycket fett mår det bra i sällskap av ett vin som har strävhet och fyllighet som kan stå emot och matcha fettet. Har du istället en magrare bit kan du välja ett lättare vin.
Alltså, en bra grundregel att komma ihåg är att magrare kött, alltså kött med mindre fett, går bra med lättare och mindre fylliga viner, medan fetare tyngre stycken med mer fett behöver ett tyngre vin.
Fetare styckdetaljer såsom grillad entrecôte
Har du exempelvis en entrecôte eller en bringa rekommenderar vi att du väljer ett fylligt vin som matchar matens intensitet. Vi vill inte att maten “kör över vinet” utan att det har kraft att stå emot.
Gällande strävhet, alltså tanninerna, i vinet så kommer fettet ta emot tanninerna och linda in strävheten, vilket gör vinet rundare och snällare. Det får dock inte bli för mycket, satsa hellre på fylligheten och hög syra. Här kan till exempel ett vin gjort på cabernet sauvignon, tempranillo eller syrah vara intressant!
Vintips till fetare styckdetaljer
Magrare styckdetaljer såsom ryggbiff och rostbiff
Här har vi mindre fett och och bör därför satsa på ett vin som inte är fullt lika fylligt då köttet är lite elegantare och som tidigare nämnt vill man inte köra över köttet med vinet. Ett tips på matching är ett vin gjort på druvan nebbiolo eller varför inte en elegant pinot noir?
Vintips till magrare styckdetaljer
Vin till grillad kyckling
Här har vi något mildare smaker och det passar bättre med mindre fylliga röda viner med gott om smak, exempelvis vin gjort på druvan pinot noir eller varför inte satsa på ett kraftigare vitt vin? I det fallet rekommenderar vi exempelvis en ekfatslagrad chardonnay eller ett vin från Rhonedalen gjort på druvorna marsanne, roussanne eller viognier. Dessa druvor har nämligen en lägre syra och är naturligt fylligare - perfekt för grillad kyckling under varma sommarkvällar!
Vintips till grillad kyckling
Vin till grillade grönsaker
Generellt kan man säga att grillade grönsaker är lättare att matcha med vin då de ofta får en liten sötma vid tillagningen, något som är uppskattat när det kommer till matching med vin då det kommer framhäva vinets fruktighet. Här kan du har du gott om alternativ!
Grillade majskolvar med smör
Hur gott? Grillad majs med en klick smör skriker sommar! Kör på ett fylligare vitt vin på druvan chardonnay med lite smörighet som tar emot fettet och smakerna i smöret på ett alldeles drömmigt sätt.
Grillade morötter eller svampar
Grillade morötter och svampar får ofta en fin sötma när det är tillagade. Här kan du till exempel matcha maten med ett smakrikt vin från Rhonedalen.
Vin till grillad lax
Grillar du lax har du en trevlig middag framför dig! Lax är en fet fisk och här får alltså vinet inte blir för lätt. Satsa istället på ett fylligt och smakrikt vitt vin eller rosé vin. För vita viner är det trevligt om de är fatlagrade då det ger karaktär som kan möta grillsmaken, men även för att fatlagrade viner generellt är fylligare och rundare. Något som alltså behövs för att matcha fisken!
Vill du istället välja ett rosévin kan det bli en bra matchning förutsatt att du satsar på ett kraftigare rosévin. Rosé kan absolut vara ett matvin, men i detta fall ska du undvika rosé från Provence och istället satsa på något fylligare rosévin, exempelvis från regionerna Tavel eller Rioja. Här är vinerna mer intensiva och har tillräckligt med kraft för att matcha rätten!
Vintips till grillad lax
Det här med såser!
Älskar du också såser? Bearnaisesås eller rörkiga söt barbecuesåser är ett måste vid grillning! Här gäller det dock att tänka till: har du en fet sås som till exempel bearnaisesås kommer det dämpa strävheten i vinet, vilket gör att det upplevs mjukare. Med andra ord behöver du inte vara rädd för tanniner och strävhet om du har en fet sås till!
Har du istället en söt barbecuesås är det viktigt att vinet är tillräckligt fruktigt för att klara av sötman. Är vinet inte tillräckligt fruktigt kommer vinet kännas trist och karaktärslöst och det vill vi inte! Satsa därför på ett vin med gott om fruktighet, till exempel en fruktig zinfandel eller ripasso.
Avslutade ord
Är ni fler runt middagsbordet som ofta är fallet vid grillning kan det vara kul att köpa två olika viner och fundera på vilken som passade bäst och varför. Då lär du dig var du gillar och vad som fungerar bäst för dig. För det ska du veta, det är bara din personliga preferens som räknas! Vi hoppas bara kunna guida dig på rätt spår.
Tycker du det är svårt att uttrycka vad du känner när du provar vin? Det är okej! Det är svårt och man får tycka olika. Vi har faktiskt en liten guide där vi lär dig snacka vin och vi förklarar många begrepp som kan hjälpa dig prata om vad du upplever. Guiden hittar du här Lär dig snacka om vin
Stort lycka till vid grillen i sommar och kom ihåg att våga testa dig fram, mat och dryck måste upplevas. Vad är dina bästa kombinationer? Kommentera gärna nedan!
Av Christian Ragnarsson